19 FEB ’20 – PIKETTY’S GELIJK (over de Piketty serie, 2 lezingen en 1 debat)

Geplaatst op: 14 feb 2020 |

Piketty komt in De Pletterij!

Je weet wel de Franse supereconoom die in zijn nieuwste boek Kapitalisme en ideologie de vinger op het pijnlijke politieke taboe van de vermogensongelijkheid legt. Hij komt natuurlijk niet zelf, ben je gek.

Die man heeft het veel te druk met lezingen geven aan gerenommeerde instituten. Daarom zit er voor ons ‘gewone’ mensen niet veel anders op dan zijn tweeduizendpagina’s tellend boek door te ploegen òf voor drie eurootjes naar De Pletterij te gaan. Daar geeft Jan van Eden een lezing (lees: uitleg) over het gedachtengoed van Thomas P’ SuperStar.  (Ik durf te wedden dat je voor een lezing met de held zelf op het podium fors meer betaalt. Dat roept bij mij dan de vraag op hoe het zit met de opeenhoping van P’s eigen vermogen. Maar dit terzijde).

Over geld gaat het dus op 19 februari in De Pletterij, vermogen en of dat gelukkig maakt. Natuurlijk maakt poen gelukkig… als je het hebt.
En weet je, wie het heeft krijgt ook steeds meer. Het vermogen van de happy few schijnt sinds 1980 alleen nog maar uit te dijen. Met dank aan Reagan, Thatcher en andere neoliberalen die met de liefde de overheid op negentig graden willen wassen ten gunste van een oversized (qua macht dan) markt zodat de rijken hun miljoenen nog eens tot de macht x kunnen vermeerderen. Alsof je zoveel geld kunt opmaken tijdens je leven (lees: nodig hebt).

Andere mensen, zij die als een dubbeltje geboren werden en dat bleven, worden daar sacherijnig van. Ze verliezen hun kritisch vermogen en hijsen de eerste beste brulaap die hen de hemel op aarde belooft en gelijkheid als een recht opeist, op hun schild.
Helaas, gelijkheid bestaat niet. In de oertijd al sloeg de sterkste de zwakkere met een knuppel op zijn kop en pikte diens vrouw en kookpotten in. Dat smaakte naar meer. De sterkere wilde nog meer vrouwen en kookpotten voor zichzelf én om er zijn helpers mee te paaien. Die helpers sloegen op hun beurt, want ook zij wilden meer, de zwakkeren om hen heen met knuppels op hun koppen en stalen hùn vrouwen en kookpotten. Wel stonden ze een deel van hun verworven schatten af aan de allersterkste zodat die hen de hand boven het hoofd zou houden totdat het volk begon te morren en degene onder hen met de grootste bek, riep: ’Wij willen meer.’ Je begrijpt natuurlijk wel wat er toen gebeurde maar, en dat is de hamvraag van ons tijdperk, hoe kunnen we dat gekrakeel voortaan voorkomen?

Thomas Piketty heeft een oplossing. Participatief socialisme komt erop neer dat we privébezit omvormen tot “sociaal en tijdelijk bezit” om zodoende meer gelijkheid te creëren. Zo voorkom je dat supermanagers torenhoge salarissen voor zichzelf regelen terwijl hun werknemers met een schijntje daarvan moeten rondkomen. Gewoon het merendeel van alle kookpotten op het dorpsplein zetten en iedereen ervan laten pakken wat hij nodig heeft, zo eenvoudig kan het zijn.

Op 19 februari en 4 maart vertelt Jan van Eden alles over Piketty en zijn denkbeelden (inclusief de bewijzen dat zijn theorie klopt!) én op 18 maart volgt een heus Ongelijkheidsdebat. Tot de 19e zou ik zeggen, in De Pletterij.

ticket: 19 februari
ticket: 04 maart
ticket: 18 maart

Marianne Schenderling
Pletterij Blogger