PLETTERIJ 25 JAAR! Haarlem heeft een fonds voor onderzoeks-journalistiek … en dat duurde 3 jaar

Geplaatst op: 29 mrt 2021 |

Haarlem heeft een fonds voor onderzoeksjournalistiek… en dat duurde 3 jaar

Aflevering 40, nog 12 weken

Maandag 22 maart 2021 werd de oprichting gemeld van het Haarlems Mediafonds. Een fonds dat
journalisten in staat moet stellen om tijdrovend en daardoor kostbaar onderzoek uit te voeren. Met financiële ondersteuning door het fonds moeten producties mogelijk worden die anders niet tot stand zouden komen.

 De Pletterij stond aan de wieg van dit fonds. In oktober 2017 organiseerde de Pletterij samen met de stichting Stadsgesprekken een bijeenkomst over de zorgelijke situatie van lokale media. Minder abonnees, minder adverteerders, minder geld, minder redacteuren is de korte samenvatting. Er is steeds minder tijd om zaken uit te zoeken, in plaats daarvan worden persberichten steeds vaker klakkeloos overgenomen. De media dreigen hun functie als waakhond van de samenleving en de politiek kwijt te raken. Tijdens deze bijeenkomst werden voorgesteld om een onafhankelijke onderzoeksredactie op te richten en een stimuleringsfonds voor bijzondere producties. Maart 2018 werd een tweede bijeenkomst georganiseerd. Uiteindelijk werd besloten om het advies te beperken tot het oprichten een fonds. De financiën zouden van de gemeente moeten komen.

 Het advies, opgesteld door Stadsgesprekken en de Pletterij, werd mei 2018 aangeboden aan de Haarlemse politiek. De gemeenteraad ging akkoord met het advies en maakte er een bedrag van 250.000,- voor vrij. Uiteindelijk heeft dat kwart miljoen nog een kleine 3 jaar op de plank gelegen maar sinds deze maand is het fonds dan een feit. Een bestuur met illustere journalisten als Sheila Sitalsing en Nausicaa Marbe bewaakt de doelstellingen en beoordeelt de aanvragen. Spannend wat dit gaat opleveren!

Op 18 juni 2020, bestond de Pletterij 25 jaar. Op dezelfde dag in 1995 opende het Mondiaal Centrum Haarlem ‘MCH’, de voorloper van de Pletterij, haar deuren aan de Parklaan 137, waar nu basisschool De Kring zit.

Omdat vanwege de Corona-beperkingen we geen groot feest konden vieren stellen we dit uit naar 18 juni 2021 (save the date!). Tot die tijd plaatsen we iedere week een gedenkwaardige opname of foto’s uit het rijke Pletterij-archief. Zo tellen we af naar 18 juni 2021.