Laden Evenementen
Debat | zaterdag 02 okt 16:00 - 18:00

02 OKT ’21 – DEBAT: CARTOONS, VRIJHEID VAN MENINGSUITING EN MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
02 OKT - DEBAT CARTOONS -standaard
3,00
42 beschikbaar
02 OKT - DEBAT CARTOONS -vriend
2,00
42 beschikbaar
02 OKT - DEBAT CARTOONS -H'lemPas
1,50
42 beschikbaar
02 OKT - DEBAT CARTOONS -jong<25jr
1,50
42 beschikbaar

TESTEN VOOR TOEGANG
Voor dit debat geldt momenteel dat er maximaal 45 bezoekers binnen kunnen. Reservering of ticket via de website is vereist, evenals tonen van vaccinatie app of negatieve testuitslag.

CARTOONS, VRIJHEID VAN MENINGSUITING EN MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

In het weekend van 1/2/3 oktober organiseert de STRIPDAGEN HAARLEM een stripweekend vooruitlopend op de Haarlemse stripdagen 2022.

De stedenband Haarlem-Mutare en debatcentrum de Pletterij organiseren tijdens dit weekend het debat Cartoons, tussen vrijheid van meningsuiting en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De aanleidingen van dit debat zijn de aanslag op de redactie Charlie Hebdo, de Mohamed Cartoons, de onthoofding Samuel Paty en de bedreiging van een docent in Rotterdam naar aanleiding van een cartoon van Joep Bertrams. Het gaat dus over de frictie tussen vrijheid van meningsuiting en groepsbelediging.

Met het komende cartoonproject DE ONTMASKERDE MACHT geven wij bedreigde cartoonisten een podium.  Deze expositie zal tijdens de Stripdagen 2022 plaats vinden. In het debat Cartoons en maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen we alvast een voorschot en zetten we het recht op beledigen tegenover het respectvol met elkaar om gaan. Waar neem je het recht op vrije meningsuiting en wanneer kies je om rekening te houden met elkaar – docent maatschappijleer Lucelle Comvalius leert kinderen dat meningen mogen verschillen, maar dat je wel respect voor anderen moet opbrengen. Zie ook het artikel in de Groene: https://www.groene.nl/artikel/we-leven-in-een-land-van-blanken

Tijdens het debat komen zowel docenten als cartoonisten aan het woord om beide kanten van een medaille toe te lichten.

Aan het debat nemen deel:
Joep Bertrams, cartoonist,
Tjeerd Royaards, hoofdredacteur The Cartoon Movement,
Lucelle Comvalius, docent maatschappijleer,
Tonio van Vugt directeur Haarlemse Stripdagen – Stripdagen,
Amma Asante, Voorzitter Landelijke Clientenraad,
Peter Koch cartoonist,
moderator is Louis Pirenne.

Het debat is mogelijk gemaakt met bijdragen van: Cultuur stimuleringsfonds Haarlem, Prins Bernhard Cultuurfonds en particuliere donateurs.