Laden Evenementen
Event | zondag 05 dec 14:00 - 16:00

05 DEC ’21 – BOEKPRESENTATIE ‘DE TROMSLAGER’ (MATINEE)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

BOEKPRESENTATIE TROMSLAGER

Bosch(1952), geboren en getogen in Haarlem, studeerde psychologie aan de VU Amsterdam. Tijdens en na zijn studie speelde hij als bassist in verschillende (cover)bands en zette hij samen met anderen een eerstelijnspraktijk op, waarover hij schreef in zijn debuut Help de psycholoog verzuipt! dat in 2019 verscheen. Bij onderzoek naar zijn stamboom ontdekte hij dat zijn Zwitserse voorvader huursoldaat was in het Staatse leger, wat hem inspireerde tot het schrijven van De Tromslager.

DE TROMSLAGER
Deze roman beschrijft de levensgeschiedenis van Adam Bösch (1762-1824), stamvader van de auteur. Daarnaast geeft het een inkijkje in hoe ‘het gewone volk’ in Haarlem en omgeving moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon: een tijd van oorlog, armoede, epidemieën, kindersterfte en analfabetisme.

TROMSLAGER Adam Bosch koos een andere weg dan zijn voorouders, die al vanaf 1480 een boerenbestaan leiden in de Tockenburg (Zwitserland). Hij zocht zijn geluk in de Nederlanden waar hij in 1790 tromslager wordt bij het Staatse leger. De tromslager geeft niet alleen het loopritme aan, maar is ook belangrijk om commando’s van de bevelhebber over een grotere afstand door te geven aan de manschappen via muzikale signalen.

1799, Gewonde soldaten komen aan in Haarlem. Bron: Rijksmuseum

Na de verovering door de Fransen sloot Adam zich tegen wil en dank aan bij het nieuwe Bataafse leger. Tijdens gevechten in Noord-Holland tegen de Engelsen en de Russen raakte hij gewond en getraumatiseerd en werd samen met andere gewonde soldaten per schip  naar Haarlem gebracht.

Toen een jaar later een enorme veldslag dreigde in Duitsland deserteerde hij.

 

 

Ondanks alle beproevingen lukte het hem met veel doorzettingsvermogen, vindingrijkheid, hulp van vrienden en liefde voor muziek een gezin op te bouwen in Haarlem en kon hij zijn leven weer betekenis geven. De slechte economische omstandigheden dwongen hem echter met zijn gezin te verhuizen naar Den Helder, waar hij heel even oog in oog staat met keizer Napoleon.

Frits Bosch, auteur, psycholoog
www.fritsbosch.nl

Interview met Haarlem105  (03-11-2021)
https://haarlem105.nl/auteur-frits-bosch-kruipt-in-de-huid-van-stamvader-voor-nieuwste-boek/

Artikel Haarlems Weekblad (08-11-2021)
https://www.haarlemsweekblad.nl/lokaal/mensen/768026/boek-de-tromslager-gepresenteerd-haarlem-tijdens-heerschappij-n