Laden Evenementen
Debat | zondag 06 jun 16:00 - 17:00

06 JUN ’21 – MUZIEKPRAAT! PETER BRUYN IN GESPREK MET WILBERT DE JOODE (GRATIS STREAM)

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

Een nieuwe serie bij de Pletterij. Muziekjournalist Peter Bruyn gaat iedere eerste zaterdag of zondag van de maand in gesprek met een muzikant. Aan de hand van muziekfragmenten praat hij met hen over hun eigen muziek, hun invloeden, hun smaak en voorkeur, hun instrument, hun techniek, anekdotes en wat er meer voorbijkomt.

De muzikanten die hij uitnodigt komen uit de ‘niche’ die de Pletterij programmeert. Dus verwacht veel hedendaagse jazz, avant garde pop, gecomponeerde muziek, World en elektronica.

Deze 6e juni 2021 spreekt hij met Wilbert de Joodejazz-contrabassist.

De Joode is een muzikale autodidact. Hij speelt contrabas sinds 1982. Al snel daarna speelde hij in verschillende improviserende jazzgroepen: van Vera Vingerhoeds, Armando Cairo en Ig Henneman. In 1988 maakte hij bij Vingerhoeds zijn eerste opnames, gevolgd door opnames met J.C. Tans, Rinus Groeneveld en Henneman, met wie hij in de jaren erna regelmatig in de studio stond. Rond 1990 werd hij lid van het trio van saxofonist Ab Baars, waarin hij nog steeds actief is. Zoals in de jazz wel vaker gebeurt, speelt De Joode in verschillende groepen en vaak met dezelfde musici. Sinds het begin van de jaren negentig maakt hij deel uit van de bigband van pianist Michiel Braam, Bik Bent Braam, waarin verschillende Nederlandse musici spelen met wie De Joode regelmatig in een of andere vorm samenwerkt: met Braam speelt hij ook in het trio BraamDeJoodeVatcher en Bentje Braam, hij maakt deel uit van het kwartet van trompettist Eric Boeren en hij heeft gespeeld met trombonist Wolter Wierbos. Hij speelt ook regelmatig bij de groepen van Chris Abelen en de laatste jaren heeft hij een trio met de Duitse musici Frank Gratkowski (klarinet en saxofoon) en Achim Kaufmann (piano). Verder heeft DeJoode gespeeld en opnames gemaakt met onder meer Frans Vermeerssen, Jan Klare, een trio met Cor Fuhler en Han Bennink, Joost Buis, Corrie van Binsbergen, Tobias Delius en Ken Vandermark.