Laden Evenementen
Debat | woensdag 07 apr 19:00 - 20:00

07 APR ’21 – DEBAT: KAN DE OVERHEID NOG WEL ORGANISEREN?

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Fouten stapelen zich op bij organisatie en uitvoering door overheid.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ging er in Haarlem opvallend veel mis in de organisatie. Onduidelijkheid over welke stembureaus op maandag en dinsdag open waren, kandidatenlijsten die niet overal in de brievenbus lagen, een stembureau die niet op tijd open kon omdat een sleutel zoek was, burgers die het tellen van de stemmen wilden bijwonen konden de tellocaties niet vinden, zomaar een greep uit de incidenten.

Er lijkt zich een patroon af te tekenen. Nederlanders zagen zichzelf lang als een goedgeorganiseerd volkje. In een jaar tijd is er veel gebeurd dat dit beeld heeft doen kantelen. De Toeslagenaffaire en de maatregelen rond het Corona- virus (Corona- app, het testbeleid, het vaccinatiebeleid) speelden landelijk. Op lokaal niveau loopt de jeugdzorg al sinds de decentralisaties van 2014 steeds meer uit de rails en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart waren er in Haarlem opvallend veel incidenten in de organisatie van het stemmen.

Dat kan te maken hebben met gebrek aan financiën maar vaak eerder nog met het niet goed organiseren en sturen van processen.

Wat schort hier? Geldgebrek? Is de overheid naar de heersende mode van de laatste decennia te klein aan het worden? Ontbreekt de juiste naar buiten gerichte houding? Trekt het lokaal bestuur te veel taken naar zich toe? Wat is er nodig? Geld, andere sturing, andere prioriteiten, meer ambtenaren, anders werken? Is foutloos besturen of besturen met veel minder fouten wel haalbaar?

Dinsdag 7 april gaan in de Pletterij onder meer Sacha Baggerman (PvdA en oud-gedeputeerde Noord-Holland), Moussa Aynan (Jouw Haarlem) en politiek redacteur Marlies Vording van het Haarlems Dagblad hierover in gesprek met Jan Hoekema (D66), oud-Tweede Kamerlid en oud- burgemeester.

LIVE-STREAM
Het meekijken met het debat via de website, YouTube of FaceBook is gratis – na afloop zijn ze als podcast terug te zien op het YouTube-kanaal van de Pletterij.