Laden Evenementen
Debat | donderdag 07 apr 20:00 - 22:00

07 APR ’22 – DEBAT: WE WAREN GEWAARSCHUWD

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

We waren gewaarschuwd
Over een profetisch milieurapport en wat we er (niet) mee deden.

1972: De grenzen aan de groei verschijnt. Zeker in Nederland slaat het eerste rapport van de Club van Rome in als een bom. Om de aarde leefbaar te houden moeten we de economische groei beheersen, verkondigen prominente politici.

1992: We zijn de grenzen al gepasseerd, concluderen de wetenschappers twintig jaar later. Toch heerst er wereldwijd optimisme: innovatie en marktwerking zullen onze milieuproblemen wel verhelpen.

2002: De twijfel slaat toe. Is het wel zo slecht gesteld met de planeet? Van de onheilstijdingen van de Club van Rome is niets terechtgekomen, toch? Ondertussen maken klimaatwetenschappers zich steeds grotere zorgen.

2022: De klimaatcrisis is in volle gang. Het geloof in ‘groene groei’ begint te wankelen. Maakt het grensdenken een comeback? En kunnen we daarmee het tij nog keren?

De mensheid put de planeet uit en roept zo onvoorstelbaar onheil over zich af. Het klinkt als de samenvatting van het laatste klimaatrapport, maar tot deze conclusie kwam een team wetenschappers vijftig jaar geleden al.

In We waren gewaarschuwd onderzoekt journalist Jaap Tielbeke wat we (niet) hebben gedaan met deze profetische oerwaarschuwing. En wat we nog kunnen doen om het onheil af te wenden.

Tijdens het programma gaat Jaap Tielbeke hierover in gesprek met Hidde Boersma en het publiek in de zaal en thuis.

Moderator van deze avond is Annemiek van Bentem.

Jaap Tielbeke is journalist bij De Groene Amsterdammer en schrijver van ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’, dat in 2020 verscheen. De afgelopen zeven jaar heeft hij zich verdiept in de ecologische crisis. Keer op keer stuitte hij daarbij op het Grenzen aan de groei-rapport uit 1972, dat nog steeds geldt als een ankerpunt in het milieudebat. Met het gouden jubileum van deze oerwaarschuwing in aantocht, besloot hij zich vast te bijten in het vraagstuk dat door de Club van Rome op de agenda is gezet en sindsdien alleen maar aan urgentie heeft gewonnen. Jaap Tielbeke komt tot de conclusie dat de zienswijze die geënt is economische groei, zelfs al heet die ‘groen’ of ‘duurzaam’ te zijn, onhoudbaar begint te worden.

 

Hidde Boersma is een freelance wetenschapsjournalist, essayist en documentaire filmmaker, met de focus op landbouw, biotechnologie, ecomodernisme en bio-ethica. Hij maakt deel uit van De Bende van de Vooruitgang en werkt o.a. voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer, Quest en de VPRO. Hidde Boersma is aanhanger van het zogeheten ecomodernisme, een nieuwe beweging van groene denkers en doeners, die uitgesproken optimistisch zijn over de toekomst. Zij geloven in economische groei, niet in matiging.

 

Annemiek van Bentem is freelance communicatiemanager.