Laden Evenementen
muziek | donderdag 07 mei 20:30 - 22:30

07 MEI ’20 – CONCERT: TINEKE POSTMA 4TET =GEANNULEERD

Tickets

07 MEI - TINEKE POSTMA 4TET-standaard10,00

Vul alstublieft alle verplichte velden in

07 MEI - TINEKE POSTMA 4TET -vriend9,00

Vul alstublieft alle verplichte velden in

07 MEI - TINEKE POSTMA 4TET -HlemPas7,50

Vul alstublieft alle verplichte velden in

07 MEI - TINEKE POSTMA 4TET -jongere<25jr7,50

Vul alstublieft alle verplichte velden in

07 MEI - TINEKE POSTMA 4TET -BIMPro7,50

Vul alstublieft alle verplichte velden in

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland en de aangekondigde maatregelen van de regering en het RIVM zijn alle activiteiten bij de Pletterij opgeschort tot 1 juni 2020.

Voor alle al aangeschafte tickets voor evenementen tot 1 juni zullen de kosten z.s.m. geretourneerd worden.

———– // ————

CD RELEASE TOUR – TINEKE POSTMA  “FREYA” 4TET Feat. Ralph Alessi, Clemens van der Feen en Tristan Renfrow

In mei toert componist en saxofonist Tineke Postma in Europa in quartet met een van de muzikanten van haar nieuwe album FREYA; de New Yorkse trompettist Ralph Alessi. Clemens van der Feen (bas) en Tristan Renfrow (VS, drums), twee zeer creatieve musici, gevestigd in Nederland waarmee Postma de afgelopen jaren uitgebreid toerde, maken de groep compleet. Zij spelen Tineke’s werk van het nieuwe album Freya.

Freya is het zevende album van de Nederlandse saxofonist Tineke Postma. Haar laatste album Sonic Halo kwam uit in 2014 en daardoor beschouwt Tineke dit album Freya als haar comeback
als bandleider. Na een veelgeprezen internationale carrière, waaronder werk met legendes Herbie Hancock en Wayne Shorter, vertegenwoordigt Tineke’s Freya ook een nieuwe start met een nieuw label (Edition Records), nieuwe energie en een nieuwe spannende band die collectief is geïnspireerd door de ervaringen die ze tijdens haar carrière heeft opgedaan.

De line up van het album Freya is met trompettist Ralph Alessi, bassist Matt Brewer, drummer Dan Weiss en pianist Kris Davis, opgenomen in de Oktaven Studio in NYC.

FREYA
Freya is de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Zij maakt ook deel uit van de mythologie van Friesland: de Friezen zijn de kinderen van Freya. Tineke is geboren in Friesland. Het project FREYA is een eerbetoon aan creatie in de breedste zin van het woord. Tineke liet zich voor haar compositie’s inspireren door het moederschap (in 2014 werd zij
moeder), haar jeugd in Friesland en krachtige vrouwen (zowel mythische als levende vrouwen). Daarom is FREYA is Tineke’s meest persoonlijke project tot nu toe.

Tineke is ook geïnspireerd door Lee Konitz, Wayne Shorter, Steve Coleman en HerbieHancock. Zij deed een uitgebreide studie naar verschillende compositietechnieken zoals contrapunt en componisten Slonimisky en Messiaen en verwerkte dit in haar persoonlijke stijl die omschreven kan worden als lyrisch, melodisch, avontuurlijk, groovy en emotioneel.

BEZETTING
Het schrijven voor een harmonie-loze groep uitend in een quartet met sax, trompet, bas, drums is nieuw voor Tineke. Zo werd ze gedwongen om niet te leunen op de ondersteuning van een
pianist of gitarist en dus sterke melodieën te schrijven die overeind blijven staan zonder harmonie instrument. Dit brengt een nieuwe sound met zich mee die veel ruimte geeft aan de solisten en ritmesectie.

QUOTES
The Guardian (UK):“Imaginative, accomplished contemporary jazz”.
Jazzthetik (DE): “Jazz full of lively interactions.”
All About Jazz: “The music is edgy and hip, dark and devious, and grooving and untethered all at once.”
Jazztimes (USA): “The lyricism expressed is engaging, and Postma’s saxophone technique dazzles”.
Downbeat (USA): “Postma’s artistic voice is a personal one on all fronts.”
Esperanza Spalding: “Tineke’s beautiful spirit and musical sensibility sing through in her playing and writing.”

KORTE BIO TINEKE
Saxofonist en componist Tineke Postma, Rising Star voor sopraansaxofoon in de Amerikaanse Downbeat Polls 2019, toert sinds 2003 internationaal als bandleider (Tineke Postma Quartet,
Sonic Halo, Tineke Postma International Group) en werkte als gast met vooraanstaande musici en groepen zoals Terri Lyne Carrington, Herbie Hancock, Dianne Reeves, Kenny Barron, Esperanza Spalding, Dianne Reeves en Wayne Shorter, het Jazz Orchestra van het Concertgebouw, Jasper van’t Hof, Tutu Puoane en Nathalie Loriers.
Tineke bracht zes albums uit met een mix van eigen werk en standards uit, die door de pers met lovende kritieken zijn ontvangen. Het werk en Tineke’s spel werden bekroond met vele onderscheidingen zoals de Heijmans Award, de Singer Laren Jazz Award, een Edison National Category voor het Tineke Postma Quartet album” The Dawn of Light ” en de prestigieuze Buma Boy Edgar Award (2015). Ook maakt Tineke deel uit van twee door Grammy bekroonde albums van Terri Lyne Carrington (Mosaic Project) en Dianne Reeves (Beautiful Life).

In 2003 studeerde Tineke cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en Manhattan School of Music (2002) en verbleef van 2009-2013 in NYC. Tineke is de vakgroep hoofd en docent van de saxofoon faculteit van het Codarts Conservatorium Rotterdam en zij is coach en docent ensemble lessen aan het Conservatorium van Amsterdam.