Laden Evenementen
Debat | woensdag 07 okt 20:00 - 21:30

07 OKT ’20 – TEGENLICHT MEET-UP: GEWOON GEK -UITVERKOCHT-

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

-UITVERKOCHT-

Naar aanleiding van de mooie en ontroerende VPRO Tegenlicht uitzending ‘Gewoon gek’ van 1 maart jl. organiseert de Pletterij i.s.m. Het Dolhuys Museum van de Geest op 7 oktober a.s. een debat over psychische diversiteit, normalisering van het abnormale, en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg.

In Nederland wachten maar liefst 90.000 mensen op psychische hulp. Moet er daarom niet acuut iets veranderen? En zo ja: hoe? Wat is de grens tussen normaal en abnormaal? Onze maatschappij en de gezondheidszorg is nog slecht uitgerust om mensen die te maken hebben met ontregeling, zoals patiënten met ADHD, burn-out, autisme, fobieën, bipolaire stoornis en borderline, te begrijpen. De diagnose bepaalt nog vaak de behandeling. We zien hen als een uitzondering, en niet als een variatie. Hoe gaan wij om met de concepten gek en normaal? En wat schieten we op met al die labels? Hoe kan het beter in de toekomst? En is dit een taak die alleen bij de zorgverleners van de GGZ ligt, of bij ons allemaal – de samenleving als geheel?
GGZ-pioniers die het afwijkende omarmen en de psychische diversiteit van de mens vieren willen radicale vernieuwing in de zorg. Jij ook?

Gastsprekers op deze avond zijn Floortje Scheepers, Floris Mulder en Marcia Kroes.
Moderator voor deze VPRO Tegenlicht Meet Up is Joost Mulder.

We nodigen je van harte uit erbij te zijn!

Floortje Scheepers is Hoogleraar Innovatie in de Psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Zij houdt zich bezig met verschillende innovatieprojecten waarmee ze de GGZ hoopt te transformeren naar een netwerkorganisatie waarin kennis en kunde gedeeld worden en behandeldoelen gezien worden als een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

 

Floris Mulder is Curator en Huisfilosoof bij het Dolhuys Museum van de geest. Het museum streeft naar het in beeld brengen van de mens in al haar facetten en het ter discussie stellen van stereotype beelden om zo een bijdrage te leveren aan erkenning, waardering en begrip voor mensen. In het bijzonder van mensen in Nederland die afwijken van de geldende ‘norm’ in hun gedrag, denken en emoties, in zowel positieve als negatieve zin, zowel in het heden als het verleden.

Marcia Kroes is één van de initiatiefneemsters en heeft de dagelijkse leiding van de Herstelacademie Haarlem en Meer. Zij is zelf ervaringsdeskundige in de psychiatrie. In de Herstelacademie werken ervaringsdeskundigen samen met psychisch kwetsbare mensen aan herstel.

 

Joost Mulder is zelfstandig boekvertaler en journalist.

 

 

 

 

 

De Tegelicht Meet Ups zijn gratis toegankelijk en toch vragen we je te betalen voor een reservering. Hoe zit dat? Met de VPRO is afgesproken dat de Tegenlicht Meet Ups gratis toegankelijk zijn. Door de Corona- maatregelen mogen er maximaal 15 bezoekers naar binnen. In het verleden gebeurde het echter regelmatig dat bezoekers die gereserveerd hadden niet kwamen opdagen. Zeker met de Corona-beperkingen is dat vervelend. Zowel voor de organisatie en de gasten, het is minder leuk presenteren en discussiëren met een kleine groep, als voor andere geïnteresseerden die achter het net vissen.

Daarom betaal je 3,- voor een reservering. Deze 3,- houden wij niet voor onszelf maar schenken we aan een goed doel.
Deze keer is dat: De Herstelacademie Haarlem en Meer (http://www.herstelacademie.org/zkh)

TER INFO: VENTILATIE IN DE THEATERZAAL
De Pletterij heeft in de zaal een uitstekende luchtverversings-installatie hangen die werkt op basis van het gemeten CO2-gehalte in de zaal. De installatie is zichtbaar als 2 hele grote bakken aan het plafond. Een voor de afvoer van lucht, de ander voor aanvoer van verse lucht van buiten. Omdat de lucht niet wordt gekoeld heeft de verse lucht de temperatuur van de buitenlucht. Het CO2- gehalte is gemiddeld rond de 600PPM.