Laden Evenementen
Event | woensdag 08 jun 20:00 - 22:00

08 JUN ’22 – TENTOONSTELLING CARTOONS: DE ONTMASKERDE MACHT

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
08 JUN: Opening Tentoonstelling
3,00
59 beschikbaar

Met het tentoonstellingsproject DE ONTMASKERDE MACHT geven wij een podium aan meerdere kunstenaars/cartoonisten, onder wie de gelauwerde cartoonisten Jonathan Zapiro uit Zuid Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Alle drie wonnen zij afgelopen jaren de prestigieuze COURAGE IN CARTOONING AWARD van Cartoonists Rights Network International.

Vandaag  opening van de tentoonstelling door Pedro X Molina
Pedro Molina is bekend om zijn scherpe cartoons over het dictatoriale bewind van president Daniel Ortega. Inmiddels is de krant CONFIDENTIAL waarin hij publiceerde gesloten in Nicaragua, maar deze publiceert nog steeds online. Pedro zelf heeft moeten vluchten en woont nu in de VS waar hij tijdelijk lesgeeft. De cartoonisten Molina en Rezaei hebben gemeen dat zij beiden hun geboorteland hebben moeten ontvluchten. De avond wordt speciale aandacht gewijd aan de situatie in Nicaragua, dat zich steeds meer ontwikkelt als het Noord Korea van Midden Amerika.

nb: de opbrengst van de verkochte tickets wordt gedoneerd voor hulp aan politieke gevangenen in Nicaragua.

GERELATEERDE EVENTS:

28 mei: Lezing op Afrikadag, Koninklijks Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63 Amsterdam|
Deze dag wordt georganiseerd door de Max vd Stoel Foundation. Anita Brus geeft hier een lezing over wat de rol is van leegten in onder meer de cartoons van Ramón Esonó Ebalé. Tickets voor Afrikadag zijn te krijgen via https://www.afrikadag.nl/nl/tickets

3 juni t/m eind augustus: Tentoonstelling Provinciekantoor, Houtplein 3 Haarlem
Op de eerste verdieping van het provinciekantoor geven Zapiro, Esono Ebalé en Molina, samen met andere, internationale collega cartoonisten, met meer dan veertig cartoons een scherp commentaar op hoe dictators hun volk onderdrukken. De tentoonstelling is vanaf begin juni tot eind augustus te zien tijdens kantooruren.

8 juni (16.30 uur): Opening tentoonstelling Provinciekantoor, Houtplein 3 Haarlem door Frénk van der Linden
Journalist Frénk van der Linden  is onder meer ambassadeur van het Mediafonds. Hij gaat in gesprek met de cartoonisten Hossein Rezaei (Afghanistan), Pedro Molina (Nicaragua) en de samenstellers van de tentoonstelling, Anita Brus, Dik Bol en Tjeerd Royaards (hoofdredacteur Cartoon Movement). Cartoon Movement is een online platform dat 500 professionele politieke cartoonisten van over de hele wereld samenbrengt. Anita Brus Brus gaat in op de werking van leegten in onder meer de cartoons van Ramón Esonó Ebalé.