Laden Evenementen
Debat | woensdag 08 jun 20:00 - 22:00

08 JUN ’22 – THEMA AVOND PERSVRIJHEID IN NICARAGUA EN DE REST VAN DE WERELD

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Met het tentoonstellingsproject DE ONTMASKERDE MACHT geven wij een podium aan meerdere kunstenaars/cartoonisten, onder wie de gelauwerde cartoonisten Jonathan Zapiro uit Zuid Afrika, Ramón Esono Ebalé uit Equatoriaal Guinea en Pedro X Molina uit Nicaragua. Alle drie wonnen zij afgelopen jaren de prestigieuze COURAGE IN CARTOONING AWARD van Cartoonists Rights Network International.

Thema avond Persvrijheid in Nicaragua en de rest van de wereld met Pedro X Molina en Hossien Rezaei.
We gaan het hebben over de toenemende onderdrukking van pers, cartoonisten en anderen. Hoewel er steeds meer lijkt te gebeuren wordt het voor cartoonisten steeds lastiger om hun verhaal kwijt te raken in veel delen van de wereld.
Pedro Molina is bekend om zijn scherpe cartoons over het dictatoriale bewind van president Daniel Ortega. Inmiddels is de krant CONFIDENTIAL waarin hij publiceerde gesloten in Nicaragua, maar deze publiceert nog steeds online. Pedro zelf heeft moeten vluchten en woont nu in de VS waar hij tijdelijk lesgeeft. Tijdens de avond wordt als voorbeeld speciale aandacht gewijd aan de situatie in Nicaragua, dat zich steeds meer ontwikkelt als het Noord Korea van Midden Amerika.
Pedro Molina uit Nicaragua, Hossien Rezaei uit Afghanistan zijn bekende cartoonisten die niet meer in eigen land kunnen leven. Ze vertellen hun verhaal, Mira Chowdhury van Free Press Unlimited vertelt over hoe ook hier het nieuws over sommige groepen niet in de pers komt. Bestuurslid Louis Pirenne van de Stripdagen Haarlem legt uit waarom censuur ook voor de Haarlemse stripdagen een onderwerp is.

Moderator van de avond: Frénk vd Linden

Voertaal is Engels

nb: De ticket-inkomsten komen ten bate van politieke gevangenen in Nicaragua via Stichting Flores

GERELATEERDE EVENTS:

3 juni t/m eind augustus: Tentoonstelling Provinciekantoor, Houtplein 3 Haarlem
Op de eerste verdieping van het provinciekantoor geven Zapiro, Esono Ebalé en Molina, samen met andere, internationale collega cartoonisten, met meer dan veertig cartoons een scherp commentaar op hoe dictators hun volk onderdrukken. De tentoonstelling is vanaf begin juni tot eind augustus te zien tijdens kantooruren.

8 juni (16.30 uur): Opening tentoonstelling Provinciekantoor, Houtplein 3 Haarlem door Frénk van der Linden
Journalist Frénk van der Linden  is onder meer ambassadeur van het Mediafonds. Hij gaat in gesprek met de cartoonisten Hossein Rezaei (Afghanistan), Pedro Molina (Nicaragua) en de samenstellers van de tentoonstelling, Anita Brus, Dik Bol en Tjeerd Royaards (hoofdredacteur Cartoon Movement). Cartoon Movement is een online platform dat 500 professionele politieke cartoonisten van over de hele wereld samenbrengt. Anita Brus Brus gaat in op de werking van leegten in onder meer de cartoons van Ramón Esonó Ebalé.