Laden Evenementen
Debat | woensdag 09 sep 20:00 - 21:00

09 SEP ’20 – TEGENLICHT MEET-UP: NIEUWKOMERS IN HAARLEM (UITVERKOCHT)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

TEGENLICHT MEET-UP: NIEUWKOMERS IN HAARLEM
EEN INCLUSIEF BUSINESS MODEL                                          -UITVERKOCHT-

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Matchmakers in migratie’ van 10 november 2019 organiseert de Pletterij op 9 september een debat over wat er gebeurt wanneer we migranten en statushouders in Haarlem niet als probleem zien, maar als oplossing.

De krapte op de arbeidsmarkt neemt nog steeds toe. Een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft een tekort aan personeel. Er zijn veel meer mensen nodig in het onderwijs, de bouw, de ICT en de zorg. Tegelijkertijd zijn migranten en statushouders massaal op zoek naar werk. Dit biedt nieuwe kansen voor zowel bedrijven als nieuwkomers in Haarlem.

In wat voor stad zouden we leven als bedrijven in Haarlem niet alleen gericht zijn op winst op financieel-, maar ook op maatschappelijk gebied. Het bedrijfsleven kan bij uitstek een sleutelrol spelen in de aanpak van zaken als groeiende inkomensongelijkheid, werkgelegenheid in krimpgebieden, integratie en racisme.

Welke bedrijven in Haarlem gebruiken de kennis en kracht van migranten voor de arbeidsmarkt van de toekomst? Migratie als inclusief business model.

Gastsprekers op deze avond zijn: Leo Lucassen, Mirjam Rentema, Madelon van Kooten en Lara Scot.

Moderator voor dit debat is Floor Rusman.

Graag nodigen we je van harte uit om deel te nemen!

 Leo Lucassen is Hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis (IISH). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie en stadsgeschiedenis.

 

Mirjam Rentema is Directeur van de stichting Wereldkeuken Haarlem. Stichting Wereldkeuken is een sociaal onderneming waar mensen van diverse culturele achtergronden talenten zichtbaar maken en zich verder ontwikkelen. Het bestaat uit een restaurant, een Wereldtuin, Wereldkunst en naaigroep en Wereldmuziek. De community vormt een netwerk waar elkaar inspireren en ondersteunen voorop staat.

Madelon van Kooten is oprichter en eigenaar van Duizend1, een arbeidsbureau in Haarlem met als doel mensen die noodgedwongen hun land zijn ontvlucht, te helpen hun leven weer op te bouwen door het aanbieden van werk. Statushouders komen over het algemeen moeilijk aan het werk door taal- en cultuurverschil, maar zijn vaak zeer gedreven. Duizend1 zorgt voor de brugfunctie tussen hen en bedrijven.

 

Lara Scot is oprichter en eigenaar van Sûr Atelier, een atelier met winkel en café in Haarlem dat werkt met Nieuwe Nederlanders (statushouders). Zij maken een collectie van kleding, home accessoires & gordijnen. Ook stofferen zij meubels. Door het bundelen van krachten vormen zij een unieke samenwerking van ambacht, sociaal ondernemen en empowerment/ integratie.

 

Floor Rusman is historica en redacteur en columnist bij NRC Handelsblad.