Laden Evenementen
Debat | dinsdag 01 mei 20:00 - 22:00

1 mei Tegenlicht Meet Up Haarlem Burgerinitiatieven: ook voor gewone mensen?

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Naar aanleiding van de uitzending van VPRO Tegenlicht Ons Gemeengoed op 1 april organiseert het debat- en cultuurpodium Pletterij in Haarlem op dinsdag 1 mei om 20.00 uur een Tegenlicht Meet Up over burgerinitiatieven.

Binnen de regio zijn er tientallen burgerinitiatieven actief en de gemeente Haarlem ondersteunt deze met een eigen platform. Binnen de burgerinitiatieven nemen burgers het heft in eigen hand. Zij voorzien in behoeften die overheid en de markt niet weten in te vullen.  Maar vormen burgerinitiatieven een werkelijk alternatief voor een zich terugtrekkende overheid? En komen burgerinitiatieven ten goede aan de gehele lokale samenleving of is het vooral een feestje voor en door hogeropgeleiden en hipsters?

Een ontdekkingstocht met burgers, bestaande initiatieven en politiek. Sprekers zijn:

Tine de Moor is hoogleraar Sociale en Economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en het functioneren van instituties die gericht zijn op collectieve activiteiten zoals gilden, marktgenootschappen en moderne burgerinitiatieven.
De grote vraag is of de opkomst van instituties van collectieve acties een omwenteling te weeg kan brengen in de manier waarop onze samenleving is georganiseerd, of ze de verstarde dichotomie van markt versus staat kan doorbreken.”

Margo Trappenburg is hoofddocent Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar Grondslagen van het maatschappelijk werk aan de Universiteit voor humanistiek en schrijft onder meer over de verzorgingsstaat.
Hoe meer we afstand doen van de verzorgingsstaat, des te meer realiseer ik mij wat een fantastisch bezit dat eigenlijk was.”

William Voorberg is bestuurskundige en als post-doc verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Hij promoveerde onlangs op een onderzoek naar co-creatie en burgerparticipatie.
Sinds de introductie van de participatiesamenleving is co-creatie in de mode geraakt. Het samenspel tussen overheid en burgers leidt echter niet altijd tot goede muziek.”

De avond wordt geleid door  Roger Cohen  journalist van het Financieel Dagblad

Tegenlicht Meet Up Haarlem is een reeks debatavonden in de Pletterij. De onderwerpen komen uit de befaamde VPRO Tegenlicht documentaires. Tijdens de Meet Up debatteren deskundigen van verschillende achtergrond en visie met elkaar en met de zaal. Zo willen wij de problematiek uit VPRO Tegenlicht documentaires nog eens kritisch bespreken. De Meet Ups vinden maandelijks plaats en de toegang is gratis. Wel is een vrijwillige bijdrage welkom.
Klik hier voor een impressie van  Tegenlicht Meet Up Haarlem.
Informatie over VPRO Tegenlicht kun je hier vinden. Wil je  eerdere Tegenlicht Meet Ups in de Pletterij zien, kijk dan naar de livestreams.