Laden Evenementen
Event | zondag 11 apr 16:00 - 17:00

11 APR ’21 – SCHRIJVERS OP ZONDAG: ERIK VAN MUISWINKEL (GRATIS LIVESTREAM)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Zondag 11 april om 16:00 uur gaat interviewer Manon Duintjer in gesprek met Erik van Muiswinkel over zijn nieuwe vertaling van het wereldberoemde boek De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry. Het gesprek is te volgen via de livestream Schrijvers op zondag, kijkers kunnen tijdens het interview vragen stellen.

Er bestaan meer dan vierhonderd vertalingen van en er zijn wereldwijd al zeker 200 miljoen exemplaren van verkocht. Le petit prince (in het Nederlands De kleine prins), geschreven door Antoine de Saint-Exupéry en verschenen in 1943. In november 2020 verscheen een nieuwe vertaling van de hand van Erik van Muiswinkel, groot liefhebber en verzamelaar van het boek.

Van Muiswinkel heeft zelf meer dan tachtig edities van het wereldberoemde boekje in zijn bezit. “Ik vind het fascinerend waarom uitgerekend dit boekje zo vaak vertaald is, en raakte ook steeds meer geïnteresseerd in het verhaal”, vertelt hij in gesprek met NU.nl. “Dat gebruikte ik ook in mijn voorstelling De Oplossing, en uitgeverij Donker (die ook de eerste Nederlandse vertaling uit 1951 uitgaf, red.) kreeg daar lucht van.” Een gesprek volgde en de uitgeverij liet weten graag een moderne vertaling te willen maken van De kleine prins. De recentste vertaling bij Donker verscheen in 2000.

De cabaretier en acteur maakte een proefvertaling en kreeg vervolgens de opdracht om het hele boek opnieuw te vertalen, waar hij zes maanden aan werkte. “Ik heb het een stuk toegankelijker gemaakt. De vorige vertaling was zeker niet slecht, maar bevatte echt van die schrijftaalzinnen. Dialogen veranderen toch per decennium, mensen praten nu anders dan in de jaren negentig.”

Manon Duintjer (1969) is schrijver, schrijfdocent en journalist. Ze schreef o.a. de roman We zijn verdwaald en ontwikkelde het filosofiespel Nomizo. Als docent is Manon verbonden aan de Schrijversacademie en de Querido Academie. Zij interviewt regelmatig auteurs in het openbaar. Manon woont in Haarlem met haar man en twee kinderen.

Schrijvers op Zondag is een livestreaming initiatief van Athenaeum Boekhandel, Boekhandel Blokker, Bredero Boeken, Boekhandel De Vries Van Stockum, Kennemer Boekhandel en Stichting Literair Haarlem in samenwerking met debatcentrum De Pletterij.

LIVE-STREAM
Het meekijken met het gesprek via de websites van de boekhandels en de Pletterij, en het YouTube kanaal of FaceBook pagina van de Pletterij is gratis.