Laden Evenementen
muziek | vrijdag 13 mrt 20:30 - 22:30

13 MRT ’20 – CONCERT: BEN VAN GELDER EN REINIER BAAS =GEANNULEERD

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland en de aangekondigde maatregelen van de regering en het RIVM zijn alle activiteiten bij de Pletterij opgeschort tot en met 31 maart 2020.

Voor alle al aangeschafte tickets voor evenementen tot en met 31 maart zullen de kosten z.s.m. geretourneerd worden.

———– // ————

 

BEN VAN GELDER X REINIER BAAS = MOKUM IN HI-FI

Saxofonist Ben van Gelder (30) en gitarist Reinier Baas (34) werkten nog net geen tien jaar samen als duo voordat zij hun eerste studio-album opnamen. Na het geduld van hun luisteraars bijna een decennium op de proef te hebben gesteld, brachten zij op 13 september 2019 ‘Mokum In Hi-Fi’ uit.

Mokum – de informele bijnaam van de stad Amsterdam – betekent stad, plaats of veilige plek. Het woord is in de Nederlandse taal terecht gekomen vanuit het Hebreeuws via het Bargoens: de codetaal die door dieven, landlopers, hoeren, pooiers en rondreizende koopmannen werd gebruikt. ‘Mokum In Hi-Fi’ is een ode aan de stad die beide musici thuis noemen. Een ode, met name, aan de jenever, leverworst, haring, de Jordaan, het draaiorgel, de temeiers, relnichten en penose.

Het openingsnummer ‘Deo Volente’ vormt een tweeluik met de voorlaatste track, ‘Pieternella’. Dit zijn de namen van de twee Amsterdamse woonboten waar de ouders van Baas elkaar ontmoetten. Hoewel van Gelder ‘Palace’ componeerde voordat het idee voor dit album vorm kreeg, zou je er zomaar mee weg kunnen komen als je het toe zou schrijven aan het paleis op de Dam, met zijn vele kamers en statige maar speelse architectuur. ‘Aquatics’ is geïnspireerd op één van de voornaamste kenmerken van de stad Amsterdam: water.

De orkestrale klanken in ‘Aquatics’ zijn het product van een uit de hand gelopen experiment met een oude boogie woogie piano en een gigantische gitaarversterker. Op deze twee stukken na, is de muziek op ‘Mokum In Hi-Fi’ tot stand gekomen zonder loop stations of post-productie en met een minimum aan klankmanipulatie.

Een hart onder de riem voor inwoners van ‘rivaliserende’ Nederlandse steden wordt gevormd door het stickervel dat bij het album te verkrijgen is. Met een aantal simpele ingrepen kunnen de ‘Mokum In Hi-Fi’ CD’s en LP’s worden omgetoverd tot ‘Roffa In Hi-Fi’, ‘Agga In Hi-Fi’ of ‘Utca In Hi- Fi’.

Baas en van Gelder deelden het podium meer dan 200 keer in de afgelopen jaren. Zij deden dit in uiteenlopende formaties: als trio met drumlegende Han Bennink, als solist met het Metropole Orkest en als sideman in elkaars projecten. Ze tourden in Azië, Oceanië en grote delen van Europa. Gedurende deze tijd ontwikkelden zij een geheel eigen vocabulaire: “heaviness alternated with nimbleness, strange chords with melodic clarity, unpredictability with a reassuring sense of overall form” (New York City Jazz Record).

BIM PODIUMPRIJS CONCERT in 2019 won de Pletterij als eerste de nieuwe BIM Podiumprijs. Deze prijs is door de beroepsvereniging voor improviserende musici opgericht om kleinere podia in Nederland die opvallen door hun kwaliteit in programmeren, gastvrijheid, geluid, publieksbereik en publiciteit in het zonnetje te zetten. Met het geldbedrag dat aan deze prijs is verbonden organiseert de Pletterij een drietal concerten.

 

 

Dit concert is geselecteerd door We Are Public.
Houders van een WAP-pas hebben gratis toegang.