Laden Evenementen
Debat | woensdag 04 nov 20:00 - 21:00

04 NOV ’20 – DEBAT: HET ONTSPANNEN CENTRUM: GROTE HOUTSTRAAT CULTUURBOULEVARD? -UITVERKOCHT-

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

De ontspannen stad: Een serie debatten over ontspanning en kleinschaligheid na Corona

Tijdens de Corona Lockdown waren de buurten van Haarlem verlengde huiskamers. We dronken koffie op een pleintje, we wandelden en fietsten in de eigen buurt. De stad was ontspannen, zonder verkeerslawaai en overvolle winkelstraten. Met de ontspanning kwam een herwaardering voor kleinschaligheid. De Pletterij onderzoekt in vier debatten of we iets van de aangename ontspanning en kleinschaligheid in de tijd ná Corona kunnen behouden.

We bespreken:

  1. De ontspannen buurt: terug naar de pleintjes voor ontmoeting en spel (16 september)
  2. De ontspannen cultuur: is er een alternatief voor massale festivals (30 september)
  3. Haarlem flaneerstad: wandelpromenades langs Spaarne en door de stad (28 oktober)
  4. Het ontspannen centrum: Grote Houtstraat cultuurboulevard? (04 november)

De debatten beginnen om 20.00 uur en duren een uur. Ze zijn ook te volgen via de livestream op YouTube en FaceBook.

Grote Houtstraat Cultuurboulevard?
Winkelen is ‘uit’, al zou je dat niet zeggen op een zaterdagse wandeling door het centrum. Grote online-winkels bieden tegenwoordig alles aan, van schoenen tot wc-papier. Je dagelijkse boodschappen kun je bij de online supermarkt doen. De COVID-crisis heeft dit proces slechts versterkt. Het gevolg is dat steeds meer winkels de deuren sluiten en de leegstand steeds groter wordt.

De leegstand versterkt zichzelf omdat de algehele aantrekkingskracht van de winkelstraat afneemt. Er is steeds minder ‘traffic’ zoals dat heet in ondernemingstaal. De klassieke winkelstraten, zoals de Grote Houtstraat, staan onder druk.

Een levendig centrum is van belang voor de levendigheid van de hele stad, daarom moeten we op zoek naar alternatieven voor de traditionele winkels. Kan de leegstand niet opgevuld worden door de culturele sector? Daar is nog steeds een groot tekort aan ruimtes en speelplekken. In deze winkelruimtes kunnen ateliers, galeries, kleine muziekpodia en stand-up podia de leegte opvullen. Is de winkelstraat van de toekomst mogelijk een cultuurstraat?

Met een bijzonder gemengd gezelschap gaan we in gesprek. Beeldend kunstenaars, muzikanten, cabaretiers, vertegenwoordigers van de vastgoed-eigenaren, centrummanager en instellingen als HART, de Vishal, Patronaat, 37PK en de Nieuwe Vide doen mee. De inleidingen wordt gehouden door stadsarchitect Willem-Hein Schenk en Dick Hulsebosch, Commissie Leegstand Centrum. De regionale zender NH Nieuws wijdt een gefilmd item aan dit onderwerp. Daarmee zullen aftrappen.

Je kunt dit debat bijwonen in de theaterzaal van de Pletterij – er is ruimte om vragen te stellen.
Er zijn 15 zitplaatsen beschikbaar, toegang alleen met een op de website gekocht ticket.

De avond wordt live gestreamd en is (gratis) via de website, FaceBook en YouTube-kanaal van de Pletterij en via de website van NH Nieuws te bekijken.

TER INFO: VENTILATIE IN DE THEATERZAAL
De Pletterij heeft in de zaal een uitstekende luchtverversings-installatie hangen die werkt op basis van het gemeten CO2-gehalte in de zaal. De installatie is zichtbaar als 2 hele grote bakken aan het plafond. Een voor de afvoer van lucht, de ander voor aanvoer van verse lucht van buiten. Omdat de lucht niet wordt gekoeld heeft de verse lucht de temperatuur van de buitenlucht. Het CO2- gehalte is gemiddeld rond de 600PPM.

fotocredit coverfoto: unsplash.com