Laden Evenementen
Debat | dinsdag 16 apr 20:00 - 22:00

16 april TEGENLICHT MEET UP “STILTE VOOR DE CRA$H!”.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Wie durft er alweer te geloven in mooie woorden van bankiers? Volgens toezichthouder DNB gaat alles alweer ‘redelijk goed’ bij de banken, maar journalisten van Follow The Money komen tot heel andere conclusies: ‘ banken zijn de zombies van de 21e eeuw’. En er is nog steeds het gevaar van onderlinge besmetting, ook in Nederland. De NRC concludeerde dan ook dat de crisis van 2008 een knauw gaf aan het vertrouwen in de financiele sector en in de economie. De argwaan is hardnekkig, en wordt gevoed door voortdurende schandalen: de Libor affaire bij de Rabobank, de Witwas affaire bij de ING. Het topmanagement van de ABN Amro heeft jarenlang niet goed gefunctioneerd en moet beterschap tonen, concludeert de Europese Centrale Bank (ECB).

Zijn de risico’s te groot en is het topmanagement onbekwaam? De Nederlandsche Bank, toezichthouder over de banken, publiceert regelmatig over de risico’s van banken. In haar laatste update: ‘ Er zijn risico’s, maar de economie draait redelijk en de risico’s bij de banken zijn afgenomen’.

Een publiek debat is dus hard nodig. Want hoe staat het nu echt met de gezondheid van de banken? Wat is de kans dat er weer een crisis als in 2008 uitbreekt? Hoe houden we de risico’s van onze banken in de hand?

Hoeveel geld Mario Draghi ook in de economie blijft pompen, dat geld komt nooit in de echte economie terecht. Starters kunnen nauwelijks een hypotheek krijgen voor hun eerste huis. Ook bedrijven krijgen moeilijk krediet. Zo verliezen banken hun functie als smeerolie van de economie. Moeten banken worden genationaliseerd? Of moeten we vanaf de tekentafel gaan werken aan een beter geldstelsel, zoals de Stichting Ons Geld wil?

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Stilte voor de cra$h‘ organiseert de Pletterij op 16 april een debat over de (on)gezondheid van de banken in Nederland.

Sprekers zijn:

Wim Boonstra

Wim Boonstra is speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets.
Naast zijn functie bij de Rabobank is Wim Bijzonder Hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Wim heeft in de loop der jaren tal van nevenfuncties vervuld. Hij is onder meer voorzitter van de Monetaire Commissie van de European League for Economic Cooperation (ELEC). Ook is hij lid van het Bestuur van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO). Tot 2016 was Wim chef-econoom van de Rabobank.

Arno Wellens

Arno Wellens (1978) is een Nederlands publicist, schrijver en financieel journalist die voornamelijk over economie en de Europese Unie schrijft. Wellens was redactielid van de website 925.nl, werkte vier jaar voor Quote en was tot voor kort auteur bij de journalistieke beweging Follow the Money.