Laden Evenementen
Docu | dinsdag 16 feb 19:00 - 20:00

16 FEB ’21 – DEBAT OVER DE DOCU ‘DOELWIT’, bedreigd door boze burgers

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

LIVE-STREAM DEBAT (GRATIS)
Het is een interactief online programma. Kijkers krijgen alle ruimte voor vragen.

Debat over de KRO-NCRV 2Doc docu
‘DOELWIT’ – Bedreigd door boze burgers  

YouTube link: https://youtu.be/Tjfqin8LFrs

Een gesprek met burgemeester Jos Wienen, regisseur Nan Rosens en onderzoekster Diana Marijnissen over bedreigde bestuurders.

Op 22 februari zendt de KRO-NCRV de documentaire ‘Doelwit’ van regisseur Nan Rosens uit. Dinsdag 16 februari blikken de maakster, burgemeester Jos Wienen en onderzoekster Diana Marijnissen vooruit op deze uitzending. Dit gesprek wordt uitgezonden via de livestream van de Pletterij en is te zien via de website, het YouTube-kanaal en de FaceBookpagina. Kijkers kunnen via de chatfunctie ook vragen stellen.

Er zijn in Nederland ongeveer 10.000 lokale bestuurders. Een op de drie heeft regelmatig te maken met bedreigingen, intimidatie en geweld. Slechts een fractie van de slachtoffers doet aangifte. In KRO-NCRV 2Doc Doelwit vertellen zes wethouders uit verschillende delen van Nederland hoe een democratisch genomen besluit hen mikpunt maakte van beschimpingen, doodsbedreigingen en intimidatie. De impact op hen, hun gezin en op het werkplezier was groot. De bedreigingen kunnen zelfs invloed op hun gedrag of de besluitvorming hebben. Wat is het effect van de toenemende bedreiging via social media op de Nederlandse democratie en samenleving?

Regisseur Nan Rosens, burgemeester Jos Wienen en onderzoekster Diana Marijnissen praten met journalist Richard Stekelenburg over de documentaire, hoe ziet het leven er uit voor een burgemeester die moet onderduiken en wat zijn de gevolgen voor het openbaar bestuur.

De documentaire is alvast te zien op vimeo https://vimeo.com/495776508 Wachtwoord: Democratie

Jos Wienen moest in 2018 voor langere tijd onderduiken nadat hij bedreigd werd. Hij gold lange tijd als ‘meest bedreigde burgemeester’. Het duurde uiteindelijk 1 jaar voordat zijn beveiliging kon worden afgeschaald.

Diana Marijnissen is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Ondermijning en werkt als docent bij de opleiding bestuurskunde in Den Bosch. Ze rondde in 2019 haar promotieonderzoek af getiteld ‘Bedreigde wethouders, een onderzoek naar de aard en invloed van bedreiging van lokale politici’.  

Richard Stekelenburg is journalist voor Mediahuis. Na jarenlang voor het Haarlems Dagblad te hebben gewerkt is hij nu actief bij NHD-Dagblad Kennemerland en bij de IJmuider Courant.

Nan Rosens

 

 

 

 

 

 

Diana Marijnissen

 

 

 

Jos Wienen
Richard Stekelenburg