Laden Evenementen
muziek | dinsdag 16 okt 20:30 - 22:30

16 oktober Impro Sessie met Ernst Oosterveld

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond. Op 16 oktober heeft de Haarlemse componist en hybrid muzikant Ernst Oosterveld een Hybrid Impro Session. De toegang van de avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Hybrid Impro is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat bij deze muziekstroming  instrumenten verbonden zijn met een computer zodat er extra speelmogelijkheden zijn. Het is een betrekkelijk nieuw gebied waarbij een speler een veel groter arsenaal aan muziek kan beheren en voortbrengen dan alleen met een conventioneel muziekinstrument. Ernst Oosterveld heeft gedurende vele jaren zijn midiMorph muziekprogramma uitgebreid met compositorische maar ook interactieve mogelijkheden. Met behulp van controllers kunnen instellingen ‘on the fly’ veranderd worden.

Ernst heeft twee  Hybrid Impro duo’s uitgenodigd te spelen tijdens deze improsessie: Morphic Noice en ZEQ-Attack, die ook samen  zullen optreden.

In midiMorph zijn speciaal voor dit concert ‘halffabrikaat’-muziek setups (prefab setups) gemaakt, die dienen als basis voor een improvisatie. In Morphic Noice maakt ook (midi)-gitarist Floris Mulder gebruik van midiMorph.

Als speciaal element in dit concert zal ZEQ-Attack speler Quirijn van Regteren Altena zijn nieuwe contrabas met midi mogelijkheden bespelen. Met deze traditioneel uitziende contrabas is elke snaar nu tevens een apart instrument voor de computer waarbij zelf gekozen geluiden horen. Met behulp van multiVoicer worden tevens akkoorden toegevoegd aan een enkel gespeelde contrabastoon. Het spel van de contrabassist (strijken en plukken) beïnvloedt de sound direct.

Floris Mulder speelde eerder in wisselende bezettingen met Ernst Oosterveld, o.a. in Big Band Loenen en het Frans Hals Kwintet.
Na de pauze is er open podium, dus neem je muziekinstrument mee!

verdere info:

www.ernstoosterveld.nl

www.zeq-attack.com

Ernst Oosterveld (1951) studeerde  naast fluit, fagot (bij Casper de Roo) en pian0, compositie bij Theo Loevendie en Klaas de Vries aan het Rotterdams Conservatorium. Hij sloot deze studie in 1981 af met de Prijs voor Compositie. Oosterveld is bovendien afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden in Theoretische organische chemie met bijvakken Computermuziek (Instituut voor Sonologie, Universiteit Utrecht bij Gottfried Koenig en Paul Berg) en Filosofie van de wetenschap.

Naast componeren en programmeren/musiceren verzorgt Oosterveld verscheidene uitgaven per computer voor het MuziekCentrum van de Omroep Hilversum (Groot Omroepkoor, Metropole Orkest, Radio Filharmonisch Orkest) en andere orkesten en ensembles (Concertgebouworkest, Residentieorkest), zoals o.a. de reconstructie van het Pianoconcert (1940) van Rosy Wertheim. Hij is programmeur van computermuzieksoftware, waarbij eerst de koppeling beeld en geluid onderzocht werd, b.v. draadloze tapdanser met computergeluiden en midi-vibrafoon met tekstmogelijkheden op videoscherm. Nu is hij vooral bezig met morphing (computerprogramma’s midiMorph en SpectralMorph) op het gebied van compositie en klank. In 2005 richtte hij samen met contrabassist Quirijn Altena de groep ZEQ-ATTACK op, waarbij het ‘hybride’ spelen onderzocht wordt, met o.a. concerten in Peking (CEMC MusicAcoustica).

Oosterveld heeft twee cd’s uitgebracht met eigen jazzcomposities met het Frans Hals kwintet en de cd CompaLeh met zijn trio MemBrain (zang/ percussie, ZETA-contrabas, laptop, synth’s), gebaseerd op patronen gemaakt met midiMorph.