Laden Evenementen
Debat | maandag 17 okt 20:00 - 22:00

17 OKT ’22 – TEGENLICHT MEET-UP: REBRANDING ANARCHY

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Meet Up met Abel van Gijlswijk, zanger van de Amsterdamse punkband Hang Youth en Joost Flint, schrijver van het boek ‘Rebelie in de jaren ‘80’. Twee generaties gaan met elkaar in gesprek over hun zoektocht naar een alternatief voor het kapitalisme, in de jaren ’80 van de vorige eeuw en de jaren ’20 van deze eeuw.

Hoe kunnen we de bezwering van onze kapitalistische wereldorde verbreken? Als zanger van punkband Hang Youth roept Abel van Gijlswijk op geheel eigen wijze op tot anarchie.

De wereld is betoverd. Compleet onder invloed van de magie van het K-woord: kapitalisme, dat alle vormen van verzet en rebellie opslokt en te vermarkt. Als een moderne alchemist probeert van Gijlswijk zijn eigen formule te vinden om als alternatief voor het kapitalisme de chaos in de markt te zetten.

Abel van Gijlswijk geeft letterlijk en figuurlijk een stem aan een generatie die zich op allerlei vlakken belazerd voelt: of het nu gaat over betaalbaar wonen, het klimaat, of de rijken die minder belasting betalen dan de rest. In nummers van gemiddeld een minuut verwoordt hij de onvrede van iedereen die voelt dat er ergens iets niet klopt.

Joost Flint was 10 jaar lang actief in wat toen ‘de beweging heette. Hij gaf daarover in 2021 het boek ‘Rebellie in de jaren ‘80’ uit. De lezer stapt in de jaren tachtig en beleeft van binnenuit via ooggetuigenverslagen, documenten en dagboeknotities een bijzonder roerige periode (1979 – 1989):
– De strijd van de krakers voor woonruimte, vrijplaatsen en alternatieve leefvormen.
– De mileuacties tegen kernenergie en de dumping van radioactief afval: van blokkades tot sabotage.
– Acties tegen oorlogsdreiging en militarisme, inbraken en onthulling van de actiegroep ‘Onkruit’.
– De strijd tegen apartheid: van de spektakelblokkade tegen Shell tot RARA.

De persoonlijke ontwikkeling van de auteur vormt een rode draad. Hierdoor ontstaat een totaalbeeld van een strijd, zowel op grote als op kleine schaal.

Rebellie in de jaren 80 is een boek over idealen en illusies.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

 

Foto Abel van Gijlswijk door Thijs van Biene