Laden Evenementen
Debat | dinsdag 18 feb 20:00 - 22:00

18 FEB ’20 – TEGENLICHT MEET-UP: DATAROOF; HOE VEILIG ZIJN DE HAARLEMMERS?

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending van 19 oktober 2019 over Dataroof organiseert de Pletterij op 18 februari een debat over hoe een gemeente als Haarlem veilig om kan gaan met het verzamelen en gebruiken van data van sensoren en camera’s.

Hoewel in Nederland de hype rond Slimme steden voorbij lijkt, zien we toch dat er in onze steden allerlei slimme toepassingen ontstaan primair bedoeld om het voor de inwoners aangenamer en veiliger te maken. Bij camera’s en sensoren zijn er echter geen cookies waarmee we onze privacy kunnen afschermen. We zijn verplicht om mee te doen.

Bij deze lokale toepassingen ligt de regie bij de gemeente. Hoe kan een gemeente als Haarlem zorgen dat de technologie op een eerlijke en transparante manier wordt ingezet? Hoe worden inwoners betrokken bij de ontwikkeling van slimme toepassingen en is de raad in staat tot democratische controle?

Voor de pauze worden we geïnformeerd door de volgende sprekers:

Roos Groothuizen is een Nederlandse multimediakunstenaar. In haar kunst staan thema’s als visuele informatiefilters en de manier waarop ze ons wereldperspectief veranderen en manipuleren centraal. Haar werk richt zich op de oneerlijke verdeling van informatie en hoe online algoritmes stelselmatig de mens discrimineren. Sinds augustus 2018 is zij artist in residence bij het Rathenau Instituut.

Matthijs Pontier is wetenschapper en activist. Hij is al jaren actief voor de Piratenpartij en was eerder onder andere lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Zijn belangrijkste drijfveer is het opkomen voor persoonlijke vrijheid en het recht op zelfbeschikking, zowel in de fysieke als de digitale wereld.

Aik van Eemeren Lead Public Tech  CTO Innovatieteam Gemeente Amsterdam

Moderator is Winston Brandon. Hij is locatiemanager van de Bibliotheek Schalkwijk.

Na de pauze is er een debat over slimme toepassingen met gemeenteraadsleden van D66, PvdA, CDA en VVD.

 

 

 

 

 

 

TOEGANG IS GRATIS, EEN VRIJWILLIGE BIJDRAGE WORDT OP PRIJS GESTELD