Laden Evenementen
Debat | woensdag 18 mrt 20:00 - 22:00

18 MRT ’20 – PIKETTY SERIE: HET ONGELIJKHEIDSDEBAT =GEANNULEERD

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland en de aangekondigde maatregelen van de regering en het RIVM zijn alle activiteiten bij de Pletterij opgeschort tot en met 06 april 2020.

Voor alle al aangeschafte tickets voor evenementen tot en met 06 april zullen de kosten z.s.m. geretourneerd worden.

———– // ————

WORDT “IEDEREEN” RIJKER IN DE TOEKOMST…?

Eerlijk verdelen van ons kapitaal in een wereld volgens Piketty

Thomas Piketty, de Franse rockstar-econoom, stoort zich aan de uit de hand lopende opeenhoping van vermogens bij enkele mensen. Hij ziet de ongelijkheid weer de scherpte aannemen van voor de eerste wereldoorlog. Via zijn boeken analyseert hij op een gedreven wijze de oorzaken en gevolgen van vermogensongelijkheid. In 2014 bracht hij een bestseller uit: Kapitaal in de 21-e eeuw. Dit jaar, in februari komt zijn nieuwe werk uit: Kapitaal en ideologie. De focus van dit boek ligt nu veel meer op ideologie: op keuzes die in het verleden gemaakt zijn en keuzes die voor de toekomst gemaakt kunnen worden.
En die keuzes zijn nodig want de door opeenhoping van vermogen bij enkelen voelen grote groepen in de maatschappij zich achtergesteld (en terecht). Daarmee wordt de samenleving instabiel en wordt een voedingsbodem gelegd voor populisme.
De Pletterij heeft oog voor kwesties over ongelijkheid en wil door lezingen en debat inzicht bieden in het gedachtegoed van Piketty. Deze bieden aan jou de gelegenheid om kennis te nemen van Piketty’s inzichten zonder 2000 bladzijden te hoeven lezen en geven antwoord op de vraag hoe kapitaal beter te verdelen valt.

Lees de recensie van Jan van Eeden over het nieuwe boek van Thomas Piketty op de website www.socialevraagstukken.nl.

Op woensdag 18 maart -de Pletterij zou de Pletterij niet zijn- houden we een Ongelijkheidsdebat. Dat zal gaan over de ernst van de situatie en de gevolgen voor bijvoorbeeld sociale zekerheid en onderwijs, in Nederland, in Haarlem. En hoe de landelijke en de lokale politiek iets kan doen aan die ongelijkheid, geïnspireerd door de ideeën van Piketty. Daarbij schuwen we niet ook te kijken naar de hele wereldbol en de vraag of de ideeën van Piketty daadwerkelijk hout snijden.

 

SPREKERS:

Philip Huff (1984) is een Nederlandse schrijver. Huff schrijft romans: Dagen van gras (2009), Niemand in de stad (2012), de verhalenbundel Goed om hier te zijn (2013) en Boek van de doden (2014). In 2015 verscheen Het verdriet van anderen, een persoonlijke leesgeschiedenis. In 2020 verschijnt Huffs eerste korte film, Bosrandgeluk. Hij woont afwisselend in New York en Amsterdam.

Tom van der Lee (1964) was directeur campagnes van Oxfam Novib. Hij is sinds 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens GroenLinks. Bij Oxfam Novib gaf Van der Lee onder meer leiding aan campagnes die bedrijven aansporen maatschappelijk verantwoord te ondernemen en die zich richten op de aanpak van belastingontwijking (‘Make Tax Fair en ‘Even it Up’). Hij woont in Amsterdam.

Wiemer Salverda (1947) is emeritus hoogleraar Arbeidsmarkt en Ongelijkheid verbonden aan het Amsterdam Centre for Inequality Studies. Vanaf begin 2010 coordineerde hij het omvangrijke internationale (30 landen, 200 onderzoekers) onderzoeksproject Growing Inequalities’ Impacts GINI. Samen met Paul de Beer, Jelle van der Meer en Janneke Plantenga publiceerde hij het boek: “Voor wie is de erfenis? Over vrijheid, gelijkheid en familiegevoel.”

Arjan Vliegenthart (1978) is sinds 1 november 2018 directeur van het NIBUD. Daarvoor was hij van 2014 – 2018 wethouder Sociale Zaken van de gemeente Amsterdam voor de SP. Vliegenthart regelde als wethouder dat (langdurig) bijstandsgerechtigden zonder kans op een baan vrijstelling kregen van de sollicitatieplicht indien zij vrijwilligerswerk verrichtten. Daarmee ging hij in tegen het landelijk beleid. Van 2007 tot 2014 was hij 1e Kamerlid voor de SP. Op 17 september 2009 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op het onderzoek “Transnational Forces and Corporate Governance Regulation in Postsocialist Europe”.

 

Graag nodigen we je van harte uit om deel te nemen!

 

Dit debat is geselecteerd door We Are Public.
Houders van een WAP-pas hebben gratis toegang.