Laden Evenementen
Debat | dinsdag 18 okt 20:00 - 22:00

18 OKT ’22 – WOONDEBAT: BEBOETEN, KRAKEN OF ONTEIGENEN: HET EINDE VAN DE LEEGSTAND? (externe organisator)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Waarom is kraken illegaal en leegstand niet?
In het Haarlemse coalitieakkoord staan verschillende plannen om de leegstand tegen te gaan. Maar hoe goed werken die maatregelen eigenlijk? Deze avond gaan we in gesprek met een ervaringsdeskundigen, experts en activisten om een antwoord te vinden op de grote vraag: “hoe maken we een einde aan de leegstand in Haarlem?”

“Beboeten, kraken of onteigenen het einde van de leegstand?” is de tweede avond in een serie over de wooncrisis in Haarlem. Kijk de eerste avond hier terug.
Deze avonden worden georganiseerd door de actiegroep Woonoproer in samenwerking met De Pletterij. In meerdere avonden worden verschillende aspecten van het verzet tegen de wooncrisis verkend waarbij Haarlemse woonactivisten in gesprek gaan met diverse experts en het publiek.

Over Woonoproer
Woonoproer is een actiegroep van diverse Haarlemmers die in verzet komen tegen het huidige woonbeleid. In februari organiseerden wij onze eerste woondemonstratie in het Reinaldapark. Wij zijn aangesloten bij de landelijke actie-coalitie Woonopstand. Onze eisen worden gesteund door diverse organisaties en actiegroepen binnen en buiten Haarlem. Aansluiten bij actiegroep Woonoproer kan door een berichtje te sturen via Twitter, Instagram of naar info@woonoproer.nl

Met vanavond:

Hans Pruijt is socioloog. Naast zijn expertise in arbeid en organisatie heeft hij zoveel onderzoek heeft gedaan naar kraken dat zijn perspectief en enorme hoeveelheid kennis onmisbaar is in het aan de kaak stellen van het (anti)kraakbeleid. Hij zal vertellen over het kraakbeleid van de afgelopen jaren en de rol van kraken in leegstandsbestrijding.

Abel Heijkamp heeft als documentairemaker een schijnwerper op de tekortkomingen van antikraak wonen gezet in “leegstand zonder zorgen”. Daarnaast is hij betrokken bij Bond Precaire Woonvormen als woordvoerder en onderzoeker, en schrijft hij regelmatig stukken over de precarisering van wonen.

Joris Krouwels is een opgewekt onderdeel van de lokale politiek. Joris Krouwels steunde het initiatiefvoorstel om een leegstandsverordening in te voeren. Als lokale politicus komt hij vertellen over Haarlemse beleid en de keuzes die hierin gemaakt zijn. Best oké voor een D66’er dus!

Nilab Ahmadi is raadslid van BIJ1 in Amsterdam. Ze strijd daar voor woningen en een humane opvang van daklozen en asielzoekers. BIJ1 en DENK dienden vorig jaar een motie Kraak Vriendelijke stad in. De motie werd afgewezen.

Shae Cabrita da Palma neemt als ervaringsdeskundige van dreigende dakloosheid deel aan het panel. Hij is mede-initiatiefnemer van Haarlem Town Queers en werkt onder andere bij de Nieuwe Vide als communicatiecoördinator en boekhouder.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.