Laden Evenementen
Debat | woensdag 20 feb 20:00 - 22:00

20 februari Tegenlicht Meet Up: Next Generation Democratie

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Schrijver en journalist Casper Thomas maakt zich zorgen. Eén op de vier Europeanen stemt komend jaar op een populist, voorspellen de peilingen. Het populisme zaagt in heel Europa aan de stoelpoten van de liberale democratie: eenmaal gekozen, transformeren populistische politici haast ongemerkt in autoritaire leiders. Ze vallen de pers publiekelijk aan en zetten hun opponenten en democratische instituties met leugens en dreigementen buitenspel. Wie het niet met hen eens is, geeft niets om volk en vaderland. Hoe valt het tij te keren? De hoop is vooral gevestigd op nieuwe vormen van democratie. Is dat terecht?

Tijdens de Tegenlicht MeetUp naar aanleiding van de aflevering Next Generation  Democratie kruisen Haarlemse populisten, overtuigd Europeanen en jonge, aanstormende politici de degens:

– Wat zijn eigenlijk de waarden van onze democratie?
– Hoe vind je op lokaal niveau oplossingen en draagvlak voor de grote problemen van deze tijd?
– Welke initiatieven zijn er in Haarlem om de democratie opnieuw vorm te geven?
– En hoe zorgt de gemeente voor bevolkingsgroepen die minder goed voor zichzelf kunnen opkomen?

Praat ook mee. Iedere stem telt!
Het debat is ook te volgen via onze live stream.

Deelnemers in het debat

  • Casper Thomas, journalist en schrijver (via Skype uit de VS)
  • Angelina Scalzo, Programmamanager Nieuwe Democratie gemeente Haarlem
  • Dilia Leitner, fractie-voorzitter D66 Haarlem en medeopsteller coalitieaccoord
  • Sander van den Raadt, fractievoorzitter Trots Haarlem en kandidaat voor Code Oranje bij de PS-verkiezingen
  • Laurens Dassen, voorzitter/medeoprichter Volt Nederland

 Moderator van de avond is Jan van Eeden, voorzitter Pletterij

Casper-Thomas

Casper Thomas

Casper Thomas is sinds 2010 redacteur bij De Groene Amsterdammer. Hij schrijft over wetenschap, onderwijs, sociale en economische vraagstukken en internationale politiek. Voor Tegenlicht ging hij bij een aanstormende generatie denkers en doeners op zoek naar antwoorden op de populistische opmars in Europa.

dilia leitner

Dilia Leitner

Dilia Leitner is sinds 2015 fractie-voorzitter van D66 Haarlem en medeopsteller van het huidige coalitieakkoord. Gelijke kansen voor iedereen en goede communicatie met inwoners heeft voor haar steeds de hoogste prioriteit.

Sander vd Raadt

Sander van den Raadt

Sander van den Raadt is fractie-voorzitter van Trots Haarlem. Volgens hem is er in Haarlem behoefte aan het herstel van de democratie en daarmee van de betrokkenheid van de inwoners van de stad. TROTS Haarlem heeft de overtuiging, dat meer betrokken inwoners leidt tot betere besluitvorming en een betere basis voor een maatschappij waarin het prettig wonen is. Ook staat Sander op plaats 2 van de lijst Code Oranje bij de Provinciale Staten verkiezingen.

laurens dassen

Laurens Dassen

Laurens Dassen is voorzitter van Volt Nederland, een progressieve politieke partij die deel uit maakt van de Europese beweging Volt Europa. Volt wil op een vernieuwende manier politiek bedrijven om tot echte verandering te komen voor alle Europeanen. Volgens Volt noodzakelijk nodig om de huidige en toekomstige veranderingen het hoofd te kunnen bieden.

Angeina Scalzo3

Angelina Scalzo

Angelina Scalzo is sinds mei 2017 Programmamanager Nieuwe Democratie bij de gemeente Haarlem. Het is haar ambitie om een zo goed mogelijke samenwerking tussen de gemeente en Haarlemmers te realiseren, op een democratisch verantwoorde manier.