Laden Evenementen
Event | woensdag 20 jul 19:00 - 22:00

20 JUL ’22 – SEMINAR: PUUBAAKA, RITUELEN ROND HET OPHEFFEN VAN ROUW BIJ MARRONS

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Puubaaka
Puubaaka (Aukaanse taal: ontdoen van zwarte rouwkleding) is een dynamisch seminar voor u en uw personeel c.q. burgers. Het seminar geeft u inzage in de rijke belevenis van de Marrons, weggelopen tot slaaf gemaakten (bij het opheffen van rouw na ongeveer een jaar in Suriname). De specifieke eigen traditionele en culturele rituelen zijn niet weg te denken bij de Marron gemeenschap. Tradities en rituelen versterken de onderlinge band met de gemeenschap, geven troost en verbinden de zichtbare en onzichtbare werelden. Bij dit proces zijn niet alleen familieleden en kennissen betrokken maar voor zover mogelijk een gehele dorpsgemeenschap. Traditie en rituelen zijn divers en worden toegepast rond een zieke persoon, rituelen bij de overgang naar een andere leven en, intrede van de dood. Er zijn vaste rituelen bij het verrichten van de laatste zorg waaronder bewassing, afscheidsrituelen en de diverse rouwrituelen, waarbij een rouwperiode beëindigd wordt.

HET PROGRAMMA OMVAT:

Rituele Marron Groet
Een Marron rituele groet waarbij de spiritueel leider, de Basia Alfred Agwenti (Marron cultuurkenner) een groet uitbrengt aan uw bezoekers maar ook aan de voorouders en alle andere entiteiten van welke etnische groep dan ook die aanwezig moge zijn. De groet omvat een plengoffer en traditionele handelingen.

Inleiding Puubaka
Het programma wordt ingeleid over de in Suriname wonende marrons, hun geschiedenis, hun sociaaleconomische status in Nederland en Suriname. De inleiding omvat een visie over het leven en dood, zo ook verschillende rituelen rond ziekte en sterven. Handelingen en rituelen na het overlijden van een dorpsbewoner en of stedeling, welke rouwmomenten de gemeenschap ondergaat, in relatie tot de overledene.

Documentaire Puubaka
De documentaire Puubaka is in 2020 in Suriname opgenomen. Het is een visuele verbeelding over het overlijden van een dorpsbewoner. De traditionele en spirituele handelingen worden treffend weergegeven. De documentaire duurt 20 minuten en is inmiddels in Suriname op de STVS ( Surinaamse Televisie Stichting) vertoond.

Vraag-en antwoordronde
Het publiek krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Die zullen worden beantwoord door de lokale aanwezige Kabiten (dorpshoofden) en het forum.

Workshop Pangi
Interactief wordt er met de bezoekers een workshop “panji” verzorgd. De pangi is de traditionele kleding van de Marrons,een stuk stof die dient als omslagdoek of wikkel lap. Deze komt voor in verschillende kleuren met allerlei motieven en tekeningen. Elke soort pangi heeft zijn eigen identiteit. De Marron vrouwen hebben de kunst ontwikkeld pangi’s te weven met ook diverse spirituele betekenissen. Er zijn specifieke pangi’s die tijdens de rouwperiode worden gedragen. De officiële klederdracht van jongens en volwassen mannen is de Kamisa.

Marron aleke muziek en dans
De muziekstijl en dans die momenteel bekend staat als Aleke is in het Cottica-gebied ontstaan. De Aleke wordt hoofdzakelijk door de Aukaners gespeeld en gedanst. Het instrumentarium bestaat uit louter drums. Tijdens de afsluiting van een rouwperiode is een bijeenkomst, waarbij de Aleke muziek, en dans centraal staat. De huidige Aleke is moderner, en heel anders dan de Aleke tot de jaren zestig. Bij de Loonsei waren de volgende instrumenten nodig: een (Agida) membrafoon, gemaakt van een uitgeholde walabahout boomstam van ongeveer 3 meter lang. De Bonduwa (schudinstrument, holle palm stam ) en Dawalon (dawaru; een ijzeren bel).

LIVESTREAM
Het programma wordt ook live gestreamd. U kunt de livestream volgen op de homepage van de Pletterij, op de Facebook-pagina of op het Youtube-kanaal. Op het moment van de uitzending openen zich op deze drie platforms vensters met de livebeelden. Een inlogcode is niet nodig. Op YouTube kunt u de uitzending later ook terugzien.