Laden Evenementen
Docu | donderdag 21 okt 20:00 - 22:30

21 OKT ’21 – DOCU: TEGENWIND (KEES VLAANDEREN)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
21 OKT - DOCULAB: TEGENWIND -standaard
4,00
45 beschikbaar
21 OKT - DOCULAB: TEGENWIND -vriend
3,00
45 beschikbaar
21 OKT - DOCULAB: TEGENWIND -H'lemPas
2,50
45 beschikbaar
21 OKT - DOCULAB: TEGENWIND -jong<25jr
2,50
45 beschikbaar

TESTEN VOOR TOEGANG
Voor dit evenement geldt momenteel dat er maximaal 45 bezoekers binnen kunnen. Toegang is gratis maar een ticket via de website is vereist, evenals tonen van de vaccinatie app of negatieve testuitslag.

Een nieuw seizoen DOCULAB met vanavond:

TEGENWIND

Met regisseur Kees Vlaanderen en researcher Willem de Haan (onder voorbehoud)

Op 1 november 2021 zal de nieuwste documentaire Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën op prime time vertoond worden door de Humanistische Omroep op NPO2. Deze documentaire gaat over de jarenlange strijd tegen de bouw van 80 windmolens van 210 meter tiphoogte in de Veenkoloniën, een landelijk gebied in Drenthe en Groningen.

Op dit moment worden in het hele land stevige discussies gevoerd over de energietransitie en het plaatsen van windmolens. In de Veenkoloniën begonnen ze daar al in 2013 mee en die strijd duurde jaren. De komst van de turbines verdeelde de gemeenschap en liep uit op een tragedie. In de film volgen we een aantal personen die een belangrijke rol speelden in de strijd tegen deze windparken. Een strijd die ludiek begon, maar uiteindelijk grimmig en hard eindigde. Het laat diepe sporen na op de persoonlijke levens van betrokkenen en hun vrienden en familie. In de film zien we wat er gebeurt als burgers zich niet gehoord voelen en hoe de woede daarover uit kan pakken.

De documentaire is geen pleidooi voor of tegen windturbines, maar geeft inzicht in hoe een energietransitie ook om een sociale transitie vraagt.

Omdat het debat over windturbines, en in het kielzog daarvan de zonnepanelen, steeds vaker overal in Nederland scherpe randen krijgt, willen wij graag deze film vertonen, gevolgd door een gesprek/debat met regisseur, researcher en publiek/betrokkenen. Wij menen dat deze film kan bijdragen aan een open dialoog over draagvlak.

DOCULAB omvat een scala aan onderwerpen, van het verdriet van de Veenkoloniën na de energietransitie en het plaatsen van windmolens, tot de heftige carrière van Jan Mesdag, die op 34-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van AIDS; en van portretten van invloedrijke historisch-culturele figuren als Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg die na de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gestraft voor zijn nazisympathieën, tot jonge mensen die zich geen man of vrouw voelen, maar iets ertussen in.

In januari volgt er een speciale editie genaamd Non-fictie+, een avond gefocust op nieuwe trends binnen de non-fictie wereld, waaronder hybride film. Een perfecte avond voor filmliefhebbers die behoefte hebben aan een avond die je aan het denken zet en inspiratie biedt.