Laden Evenementen
Debat | woensdag 21 sep 20:00 - 22:00

21 SEP ’22 – DEBAT: HAARLEM DUURZAAM IN 2030? VERSNEL HET PROCES! (EXTERNE ORGANISATOR)

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

De Haarlemse gemeenteraad heeft op 4 juli 2019 de klimaat-noodtoestand uitgeroepen. Sinds dit jaar is er een nieuw gemeentebestuur. Het huidige beleidsstuk van Haarlem heet: Coalitieakkoord 2022 – 2026 Actie ! Aan de slag voor een sociale, groene en leefbare stad.

Meer dan ooit zien we in dat menselijk handelen gevolgen heeft voor de hele planeet. De keerzijde van dat inzicht is dat menselijk handelen ook het begin is van hoop, van verandering, van verbetering. Op het wereldtoneel, maar juist ook op lokaal niveau.

Een belangrijke agenda voor een duurzame wereld zijn de 17 Global Goals (ook wel Sustainable Development Goals of SDG’s), dit zijn ontwikkelingsdoelen die in 2015 door alle lidstaten van de Verenigde Naties werden aangenomen. Ze vormen voor de periode tot 2030 dé wereldwijde duurzaamheidsagenda. De Global Goals zijn local goals. Maar liefst 65% van de onderliggende streefdoelen van de Goals kan niet behaald worden zonder actie van lokale overheden.

In de laatste week van september worden in heel Nederland deze doelen vertaald in concrete acties. In de wijken, bij bedrijven, op scholen etc., maar ook over de grenzen van onze gemeente heen. Dit debat is in Haarlem de  eerste activiteit en de start van de campagne Duurzaam Najaar Haarlem.

In Haarlem hebben zich vorig jaar 6 organisaties zich verenigd in de Haarlemse klimaatcoalitie. Voorjaar 2021 stelden zij een 10 puntenplan op voor een duurzaam Haarlem en boden dat aan bij alle Haarlemse politieke partijen.

Centraal in het debat staat de opstelling van het Haarlems gemeentebestuur bij het aanpakken van de klimaatcrisis. Het vorige progressieve college is er niet in geslaagd de ambities waar te maken. Deels komt dat door te vage/abstracte doelstellingen (Klimaatneutraal Haarlem in 2030), deels door stagnering en/of vertragingen in de besluitvorming en uitvoering van maatregelen die noodzakelijk tegen de achtergrond van de klimaatcrisis. Van het  huidige gemeentebestuur wordt dus meer actie verwacht. In het debat kruisen lokale politici en deskundigen de degens wat Haarlem als gemeente kan en moet doen om de klimaatcrisis te keren.

Het debat is geïnitieerd door de Haarlemse klimaatcoalitie bestaande uit Milieudefensie, Extinction Rebellion, Grootouders voor het Klimaat, IVN-Haarlem, FNV Lokaal en de Stedenband Haarlem-Mutare.