Laden Evenementen
Debat | dinsdag 22 sep 20:00 - 21:00

22 SEP ’20 – DEBAT: EEN BETER MILIEU BEGINT NIET BIJ JEZELF =UITVERKOCHT

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

HELAAS UITVERKOCHT – NOG WEL TE VOLGEN VIA DE LIVE-STREAM (VIA ONZE WEBSITE EN FACEBOOK & YOUTUBE PAGINA’S)

Onze ouders leerden het ons al: ‘Doe het licht uit als je de deur uit gaat’, ‘Scheid je afval’, ‘Douche kort’. Want een beter milieu begint immers bij jezelf.

Maar heeft het allemaal wel zoveel geholpen? Want de temperaturen blijven maar stijgen, diersoorten sterven uit en we stevenen af op onvoorstelbare rampspoed.

Maar toch is er nog steeds hoop. In zijn boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ doorprikt Tielbeke de mythes die het huidige klimaatdebat in de greep houden. We staren ons blind op persoonlijke gedragsverandering en technologische innovatie. Maar begint echte verandering niet bij de politiek? Niet bij de aanschaf van een Tesla, maar bij het investeren in het openbaar vervoer? Niet bij een bekering tot veganisme, maar bij het afschaffen van intensieve veehouderij?

Als de situatie ernstig genoeg is, zijn we bereid en in staat tot radicale verandering, zo bewijst de coronapandemie. ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ laat zien waarom we de ecologische ontwrichting met eenzelfde urgentie moeten behandelen. En het toont hoe we duurzamer uit de crisis kunnen komen. Het pleit ons niet vrij van actie, maar laat vooral zien hoe we de echte verantwoordelijken ter verantwoording kunnen roepen.

Tijdens het programma gaat Jaap Tielbeke hierover in gesprek met klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en het publiek.

Moderator van deze avond is Maurits Groen.

Jaap Tielbeke is journalist en redacteur bij De Groene Amsterdammer. Sinds 2015 schrijft hij over klimaatverandering.

 

 

 

Heleen de Coninck is een Nederlands klimaatonderzoeker en hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze is een van de hoofdauteurs van het tussentijds rapport Global Warming of 1.5 °C (SR15) van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en is specialist in de opslag van koolstofdioxide. Haar bijdragen aan het werk van het IPCC leverde haar een “stukje” van de Nobelprijs voor de Vrede op.

 

Maurits Groen is een Nederlandse communicatieadviseur, activist en ondernemer die zich bezighoudt met milieu- en ontwikkelingsvraagstukken. Groen is bekend als pleitbezorger voor duurzaamheid, initiator van duurzame coalities en oprichter van bedrijven. In 2015 stond hij op de eerste plaats in de Duurzame 100 van het Dagblad Trouw.