Laden Evenementen
Debat | woensdag 23 mei 20:00 - 22:00

23 mei Alles over Voedsel: RED DE PLANEET VIA JE BOODSCHAPPENKAR

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

In dit derde debat in de Reeks Alles over Voedsel onderzoeken we de impact van ons voedselconsumptiepatroon op de planeet. Dat klinkt pretentieus, maar via onze boodschappenkar kunnen we duurzaamheid bevorderen en onze ecologische footprint beperken, zodat op andere plekken in de wereld meer groeicapaciteit voor eigen voedselproductie overblijft. De Pletterij onderzoekt met experts en publiek wat we op dit gebied zelf kunnen doen.

Sprekers op deze debatavond zijn Natascha Kooiman en Dé van de Riet.
Natascha Kooiman – Sustainability Rebel en oprichter & eigenaar van Smaackmakers. Zij is communicatie- en merkenspecialist met een passie voor duurzaamheid, food en de wereld. Zij zet zich met veel passie en energie in voor de versnelling van het verduurzamen van ons voedselpatroon en voedselsystemen. Mede hierdoor is Natascha Kooiman verkozen tot een van de Duurzame Jongeren 100 en twee keer tot Viva400 vrouw. Natascha Kooiman zal op deze avond tevens de inleiding verzorgen. Zij is tevens Mede-kwartiermaker TransitieCoalitie Voedsel. Dit is een krachtenbundeling in de vorm van een delend en elkaar ondersteunend netwerk van hoog betrokken landbouw-, voedsel-, natuur- en gezondheidsvernieuwers dat werkt aan de versnelling van de voedseltransitie.

 

Dé van de Riet – Communicatiemanager van Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en van de stichting Vlees.nl.  De COV heeft met ketenpartners, overheid en maatschappelijke organisaties het streven naar een versnelde verduurzaming van de productie vastgelegd in het convenant ‘Uitvoerings agenda Duurzame Veehouderij’ – de UDV. De UDV maakt gezamenlijk werk van een toonaangevende Nederlandse veehouderij in 2023, en daarmee voor de vleesproductie in Nederland, die met behoud van concurrentiekracht produceert met respect voor mens, dier en milieu.

Debatleider  is de journalist en ontwikkelingsfilosoof Ellen Mangnus. Zij studeerde ontwikkelingseconomie en deed promotie onderzoek over handelaren in Mali aan Wageningen Universiteit. In haar huidige baan als Postdoc bij de Universiteit van Utrecht doet zij onderzoek naar de effecten van Nederlandse bedrijven in Ghana, Kenya en Ethiopië op lokale voedselzekerheid.

 

Helaas is de mogelijkheid om vooraf bij de Wereldkeuken te eten door omstandigheden vervallen. Onze excuses daarvoor.

 

Over de Debatreeks ALLES OVER VOEDSEL

Kan de wereld het aan om straks 10 miljard bewoners te voeden? Deze vraag werd door de Volkskrant begin dit jaar opgeworpen in een serie artikelen onder de titel de Voedselzaak.

Dat inspireerde de Pletterij om ook in Haarlem aan dit vraagstuk aandacht te gaan besteden. De Pletterij organiseert daarom een serie van vier debatavonden, waarin geprobeerd wordt de problemen te adresseren “van groot naar klein”. Dus van globaal- de hele wereld betreffend- tot wat je zelf door aanpassingen in jouw consumptiepatroon kunt doen om bij te dragen aan een duurzame voedselvoorziening. De twee eerdere debatten waren op 2 en 15 mei, de laatste aflevering is op 14 juni.