
23 mei Alles over Voedsel: RED DE PLANEET VIA JE BOODSCHAPPENKAR
Tickets
In dit derde debat in de Reeks Alles over Voedsel onderzoeken we de impact van ons voedselconsumptiepatroon op de planeet. Dat klinkt pretentieus, maar via onze boodschappenkar kunnen we duurzaamheid bevorderen en onze ecologische footprint beperken, zodat op andere plekken in de wereld meer groeicapaciteit voor eigen voedselproductie overblijft. De Pletterij onderzoekt met experts en publiek wat we op dit gebied zelf kunnen doen.

Dé van de Riet – Communicatiemanager van Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en van de stichting Vlees.nl. De COV heeft met ketenpartners, overheid en maatschappelijke organisaties het streven naar een versnelde verduurzaming van de productie vastgelegd in het convenant ‘Uitvoerings agenda Duurzame Veehouderij’ – de UDV. De UDV maakt gezamenlijk werk van een toonaangevende Nederlandse veehouderij in 2023, en daarmee voor de vleesproductie in Nederland, die met behoud van concurrentiekracht produceert met respect voor mens, dier en milieu.
Debatleider is de journalist en ontwikkelingsfilosoof Ellen Mangnus. Zij studeerde ontwikkelingseconomie en deed promotie onderzoek over handelaren in Mali aan Wageningen Universiteit. In haar huidige baan als Postdoc bij de Universiteit van Utrecht doet zij onderzoek naar de effecten van Nederlandse bedrijven in Ghana, Kenya en Ethiopië op lokale voedselzekerheid.
Helaas is de mogelijkheid om vooraf bij de Wereldkeuken te eten door omstandigheden vervallen. Onze excuses daarvoor.
Over de Debatreeks ALLES OVER VOEDSEL
Kan de wereld het aan om straks 10 miljard bewoners te voeden? Deze vraag werd door de Volkskrant begin dit jaar opgeworpen in een serie artikelen onder de titel de Voedselzaak.
Dat inspireerde de Pletterij om ook in Haarlem aan dit vraagstuk aandacht te gaan besteden. De Pletterij organiseert daarom een serie van vier debatavonden, waarin geprobeerd wordt de problemen te adresseren “van groot naar klein”. Dus van globaal- de hele wereld betreffend- tot wat je zelf door aanpassingen in jouw consumptiepatroon kunt doen om bij te dragen aan een duurzame voedselvoorziening. De twee eerdere debatten waren op 2 en 15 mei, de laatste aflevering is op 14 juni.