Laden Evenementen
Docu | donderdag 23 sep 20:00 - 22:30

23 SEP ’21 – DOCU: DE LIJST VAN MENGELBERG (JAAP VAN EYCK) =uitgesteld

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Door omstandigheden wordt deze screening uitgesteld. De nieuwe datum wordt z.s.m. bekendgemaakt.

CORONATOEGANGSBEWIJS
Voor dit evenement geldt momenteel dat er maximaal 45 bezoekers binnen kunnen. Reservering of ticket via de website is vereist, evenals het tonen van de vaccinatie QR code (digitaal of op papier) of negatieve testuitslag dan wel herstelbewijs en legitimatiebewijs.

Liefhebbers van documentaires opgelet! DOCULAB viert een nieuw seizoen met enkele van de meest interessante documentaires van de afgelopen tijd. De makers die hun werk zullen presenteren zijn Jaap van Eyck, Kees Vlaanderen, (Sophie Drost of Tomas Pontsteen) en Emma Westermann.

DOCULAB omvat een scala aan onderwerpen, van het verdriet van de Veenkoloniën na de energietransitie en het plaatsen van windmolens, tot de heftige carrière van Jan Mesdag, die op 34-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van AIDS; en van portretten van invloedrijke historisch-culturele figuren als Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg die na de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gestraft voor zijn nazisympathieën, tot jonge mensen die zich geen man of vrouw voelen, maar iets ertussen in.

In januari volgt er een speciale editie genaamd Non-fictie+, een avond gefocust op nieuwe trends binnen de non-fictie wereld, waaronder hybride film. Een perfecte avond voor filmliefhebbers die behoefte hebben aan een avond die je aan het denken zet en inspiratie biedt.

De avond wordt gecureerd en gemodereerd door Julia Hakkenbroek. Een invoelende interviewer, die niet schroomt om kritische vragen te stellen en zo probeert om een diepere filosofische laag aan te boren.

DEZE AVOND: DE LIJST VAN MENGELBERG met regisseur Jaap van Eyck en journalist Paul Brill.
Willem Mengelberg, de beroemde dirigent van het Concertgebouworkest, wordt na de oorlog zwaar gestraft voor zijn pro-Duitse houding. Maar er blijkt ook een andere kant van het verhaal te zijn: Mengelberg zette zich tijdens de oorlog actief in voor tientallen Joden. Wat is het verhaal van de bijna 50 mensen die op deze manier gered werden? En, is het tijd voor rehabilitatie van de dirigent? In de film De Lijst van Mengelberg onderzoekt regisseur Jaap van Eyck deze vragen, samen met nabestaanden van de orkestleden van weleer.

De documentaire vertelt niet alleen het verhaal van dirigent Willem Mengelberg, maar zet ook aan tot een andere manier van kijken. Dat maakt de film bij uitstek geschikt als aanjager van discussie en Q&A’s met de regisseur, journalist en het publiek.