Laden Evenementen
muziek | vrijdag 24 mei 20:30 - 22:30

24 mei Try Out Amsterdam Klezmer Band

Tickets

73 beschikbaar
24-05-19 Try Out Amsterdam Klezmer Band10,00

Vul alstublieft alle verplichte velden in

73 beschikbaar
24-05-19 Try Out Amsterdam Klezmer Band HaarlemPas7,50

Vul alstublieft alle verplichte velden in

73 beschikbaar
24-05-19Amsterdam Klezmer Band jonger dan 25 jr7,50

Vul alstublieft alle verplichte velden in

73 beschikbaar
24-05-19 Amsterdam Klezmer Band Vriend9,00

Vul alstublieft alle verplichte velden in

Amsterdam Klezmer Band

Amsterdam Klezmer Band (AKB) komt van de straat en van het conservatorium, houdt van traditie en vernieuwing, blaast festivaltenten omver en trekt tranen in theaters. De band speelt klezmer en Balkan, ska en jazz, zigeuner en hiphop. Het is van alles, maar bovenal is het feest.

In vijftien jaar tijd groeide een stel Amsterdamse straatmuzikanten uit tot een internationaal, zevenkoppig klezmermonster. Wie op basis van de naam een traditioneel avondje verwacht, zal even schrikken. De AKB heeft een onorthodox eigen geluid gesmeed, waarin een joodse traditional kan worden opgeluisterd met rap of een scheurende sax.

Toch blijven de roots zelfs hoorbaar als hun nummers worden aangepakt door gerenommeerde dj’s als C-Mon & Kypski of Shantel. Ze spelen op festivals en podia door heel Europa, met uitstapjes tot in Brazilië, Mexico en Zuid-Korea. Of het nou het Hong Kong Jazz Festival of het concertgebouw is, Sziget of een kroeg in Slovenië, Lowlands of een Turkse boulevard; er zal gedanst worden.

Saxofonist en bandleider Job Chajes noemt AKB een minifanfare, bestaande uit drie blazers, percussie, bas, accordeon en een zanger met een doorleefde stem. ,,We hebben nog altijd geen drummer en gebruiken geen elektronica. Al onze muzikanten zijn behalve bandlid ook geweldige solisten, dat geeft de band een eigen signatuur.’’

Chajes ontdekte zijn muzikale Joodse wortels begin jaren negentig als straatmuzikant. Gestopt met zijn opleiding, speelde hij om zijn uitkering aan te vullen. Het klezmergeluid was in de vergetelheid geraakt in Amsterdam, maar het publiek pikte het snel op. In de hoed vielen behalve guldens al gauw ook visitekaartjes voor feesten en kleine festivals. Het repertoire was toen al uitgebreid met de avontuurlijke ritmes van de zigeunerbands die in Amsterdam optraden.

In 1997 zag de Amsterdam Klezmer Band officieel het levenslicht. Als kwartet speelden ze op Oerol, verschillende bevrijdingsfestivals en op straatmuziekfestivals in Italië, Zwitserland en Slovenië. Maar de grote doorbraak kwam in 2001 toen AKB in Groningen Noorderslag ondersteboven speelde. De volgende dag verschenen laaiende recensies en hingen boekers en een televisieshow aan de lijn.

AKB was toen al het zevental dat het nog steeds is. Zanger Alec Kopyt voorziet de band van een stem gedrenkt in de bitterzoete traditie van zijn geboortestad Odessa. De uitgebreide blazerssectie zorgt naast de balkan- en klezmertradities voor de nodige funk, jazz, ska en hiphop.

Het is nu meer dan duizend concerten en elf albums later. De band heeft wel iets van de ‘klezmorim’, de professionele Joodse muzikanten die twee eeuwen geleden door Oost-Europa zwierven. Van het aantal landen waar AKB speelde is de band de tel kwijt geraakt.

AKB was al succesvol ver voordat de balkanhype wereldwijd toesloeg. Tot hun eigen verrassing werden ze plotseling gesampled en gemixt door danceproducers. Het bijzondere geluid van het zevental leende zich uitstekend voor de populaire balkanbeat. Nu die hype alweer voorbij lijkt, heeft AKB het nog altijd drukker dan ooit. Begin 2012 werd het 15-jarig jubileum groots gevierd in poptempel Paradiso, het was het duizendste concert van AKB.

Het twintigjarige jubileum werd in 2016 (tevens in Paradiso) gevierd met de release van een speciaal album: Oyoyoy. Op het veertiende studioalbum onderzoekt de AKB de essentie van de muzikale inspiratiebronnen en verkent de band de grenzen van de eigen eclectische en invloedrijke stijl. Als bonus nodigde de band enkele vrienden uit om een aantal van de nieuwe nummers te remixen. Het resultaat: zeven aanstekelijke Klezmer tracks die traditionele muziek fris, urgent en zeer dansbaar houden. Oyoyoy is de logische volgende stap in de evolutie van progressieve Klezmer uit Amsterdam.

Het CD-boekje heeft een fascinerende glow in the dark cover. Het spectaculaire artwork komt maximaal uit de verf op het grotere LP-formaat, wat de vinyl editie van Oyoyoy een echt collector’s item maakt. Het artwork symboliseert de uiteenlopende onderwerpen en stemmingen van de nummers. Sommige tracks bejubelen wilde feesten die doorgaan tot de zon opkomt, andere nummers gaan juist over het verlangen naar vrede en rust.

Line up

Jasper de Beer: contrabas, achtergrondvocalen

Job Chajes: Altsaxofoon, vocalen

Alec Kopyt: vocalen, percussie

Gijs Levelt: trompet

Joop van der Linden: trombone, percussie

Janfie van Strien: klarinet, percussie

Theo van Tol: accordeon