Laden Evenementen
Debat | woensdag 24 okt 20:00 - 22:00

24 oktober Tegenlicht Meet Up: Peperdure pillen: hoe houden we medicijnen betaalbaar

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

In de uitzending van 7 oktober gaat VPRO’s Tegenlicht in op peperdure pillen. Naar aanleiding daarvan organiseert Tegenlicht Meet Up op 24 oktober het debat over peperdure pillen, hoe houden we medicijnen betaalbaar.

Medicijnen worden steeds duurder. Daardoor dreigt medische zorg onbetaalbaar te worden. De farmaceutische industrie heeft vaak de patenten in handen en kan dus ook de prijzen bepalen. Maar als prijzen zo hoog zijn dat het recht op gezondheid daardoor in de knel komt, wat zijn dan de alternatieven?

De farmaceutische industrie doet geheimzinnig over de productiekosten van alle pillen, poeders en drankjes. De winstmarges zijn echter hoog en breken keer op keer nieuwe records.
Pogingen van academische ziekenhuizen en apotheken om medicijnen goedkoper te maken, stuiten doorgaans op stevig verzet van de kant van ‘Big Pharma’. Maar er zijn professionals die zeggen dat het anders kan. Gedreven pioniers die laten zien dat nieuwe medicijnen niet duur hoeven te zijn. Zij komen met praktische oplossingen om medicijnen in de toekomst voor iedereen betaalbaar te houden.

Vanavond een discussie over de economische belangen van de farmaceutische industrie, het recht op betaalbare medicijnen en mogelijkheden om de huidige impasse te doorbreken.

 

De volgende sprekers nemen deel aan het debat:

Marcel Canoy, econoom, economisch adviseur ACM, lid adviescommissie Zorg Instituut Nederland

 

Martin Favié, voorzitter Belangen Organisatie Generieke Geneesmiddelen (Bogin)

 

Hans Mulder, voorzitter Apothekersvereniging Haarlem en omstreken.

 

 

 

 

Martin van der Graaff, secretaris van de Wetenschappelijke Advies Raad van het Zorginstituut Nederland (ZIN)

 

 

Het debat wordt geleid door Marieke ten Katen, journalist Financieel Dagblad en Elsevier en zelf farmaceut.

 

Tegenlicht Meet Up Haarlem is een reeks debatavonden in de Pletterij. De onderwerpen komen uit de befaamde VPRO Tegenlicht documentaires. Tijdens de Meet Up debatteren deskundigen van verschillende achtergrond en visie met elkaar en met de zaal. Zo willen wij de problematiek uit VPRO Tegenlicht documentaires nog eens kritisch bespreken. De Meet Ups vinden maandelijks plaats en de toegang is gratis. Wel is een vrijwillige bijdrage welkom.
Klik hier voor een impressie van  Tegenlicht Meet Up Haarlem.
Informatie over VPRO Tegenlicht kun je hier vinden. Wil je  eerdere Tegenlicht Meet Ups in de Pletterij zien, kijk dan naar de livestreams.