Laden Evenementen
muziek | donderdag 25 feb 20:45 - 21:45

25 FEB ’21 – CONCERT: TINEKE POSTMA 4TET, CD RELEASE TOUR: FREYA (2e SESSIE)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
25 FEB-2e SESSIE: TINEKE POSTMA 4TET -standaard
10,00
14 beschikbaar
25 FEB-2e SESSIE: TINEKE POSTMA 4TET -vriend
9,00
14 beschikbaar
25 FEB-2e SESSIE: TINEKE POSTMA 4TET -HlemPas
7,50
14 beschikbaar
25 FEB-2e SESSIE: TINEKE POSTMA 4TET -jong <25jr
7,50
14 beschikbaar

CD RELEASE TOUR TINEKE POSTMA – FREYA
FEAT. RALPH ALESSI, CLEMENS VAN DER FEEN EN TRISTAN RENFROW

In november toert componist en saxofonist Tineke Postma in Europa met haar nieuwe quartet om haar album release FREYA (maart 2020, Edition Records) ) te vieren. Samen met de New Yorkse trompettist Ralph Alessi die op het album te horen is en Clemens van der Feen (bas) en Tristan Renfrow (VS, drums) speelt zij haar nieuwe repertoire. Freya is het zevende album van de Nederlandse saxofonist Tineke Postma dat uitkwam tijdens de Corona lockdown. Tours werden gecanceld en verplaatst maar gelukkig heeft Tineke veel lovende pers mogen ontvangen. Haar laatste album Sonic Halo kwam uit in 2014 en daarom beschouwt Tineke dit album als haar come-back als bandleider. Een nieuw label, nieuw album een nieuwe band en een nieuwe energie!
Na een veelgeprezen internationale carrière, waaronder werk met legendes Herbie Hancock en Wayne Shorter, vertegenwoordigt Tineke’s Freya ook een nieuwe start met een nieuw label (Edition Records), nieuwe energie en een nieuwe spannende band die collectief is geïnspireerd door de ervaringen die ze tijdens haar carrière heeft opgedaan.

De line up op het album Freya is met trompettist Ralph Alessi, bassist Matt Brewer, drummer Dan Weiss en pianist Kris Davis, opgenomen in de Oktaven Studio in NYC.

FREYA
Freya is de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Zij maakt ook deel uit van de mythologie van Friesland: de Friezen zijn de kinderen van Freya. Tineke is geboren in Friesland. Het project FREYA is een eerbetoon aan creatie in de breedste zin van het woord.
Tineke liet zich voor haar compositie’s inspireren door het moederschap (in 2014 werd zij moeder), haar jeugd in Friesland en krachtige vrouwen (zowel mythische als levende vrouwen). Daarom is FREYA is Tineke’s meest persoonlijke project tot nu toe. Tineke is ook geïnspireerd door Lee Konitz, Wayne Shorter, Steve Coleman en Herbie Hancock. Zij deed een uitgebreide studie naar verschillende compositietechnieken zoals contrapunt en componisten Slonimsky en Messiaen en verwerkte dit in haar persoonlijke stijl die omschreven kan worden als lyrisch, melodisch, avontuurlijk, groovy en emotioneel.

BEZETTING
Het schrijven voor een harmonie-loze groep uitend in een quartet met sax, trompet, bas, drums is nieuw voor Tineke. Zo werd ze gedwongen om niet te leunen op de ondersteuning van een
pianist of gitarist en dus sterke melodieën te schrijven die overeind blijven staan zonder harmonie instrument. Dit brengt een nieuwe sound met zich mee die veel ruimte geeft aan de solisten en ritmesectie.

BIO TINEKE
Saxofonist en componist Tineke Postma, Rising Star voor sopraansaxofoon in de Amerikaanse Downbeat Polls 2019, toert sinds 2003 internationaal als bandleider (Tineke Postma Quartet,
Sonic Halo, Tineke Postma International Group) en werkte als gast met vooraanstaande musici en groepen zoals Terri Lyne Carrington, Herbie Hancock, Dianne Reeves, Kenny Barron,
Esperanza Spalding, Dianne Reeves en Wayne Shorter, het Jazz Orchestra van het Concertgebouw, Jasper van’t Hof, Tutu Puoane en Nathalie Loriers. Tineke bracht zes albums uit met een mix van eigen werk en standards uit, die door de pers met lovende kritieken zijn ontvangen. Het werk en Tineke’s spel werden bekroond met vele onderscheidingen zoals de Heijmans Award, de Singer Laren Jazz Award, een Edison National Category voor het Tineke Postma Quartet album” The Dawn of Light ” en de prestigieuze Buma Boy Edgar Award (2015). Ook maakt Tineke deel uit van twee door Grammy bekroonde albums van Terri Lyne Carrington (Mosaic Project) en Dianne Reeves (Beautiful Life). In 2003 studeerde Tineke cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en Manhattan School of Music (2002) en verbleef van 2009-2013 in NYC. Tineke is de vakgroep hoofd en docent van de saxofoon faculteit van het Codarts Conservatorium Rotterdam en zij is coach en docent ensemble lessen aan het Conservatorium van Amsterdam.

QUOTES
“Freya, opgenomen met trompettist Ralph Alessi, pianist Kris Davis, bassist Matt Brewer en drummer Dan Weiss, is een boeiende groeiplaat van creatieve collectieve kracht.”  NRC Handelsblad
“Een even speels als meeslepend jazz-album van vijf geweldig samenspelende topmusici.” DE VOLKSKRANT
“Freya feels like a master musician settling in and playing with a beloved cohort.”  DOWNBEAT (USA)
“A saxophonist of the highest calibre and her new album Freya is a truly excellent recording, sure to become a favorite of many jazz listeners this year.” London Jazz News (UK)

TER INFO: VENTILATIE IN DE THEATERZAAL
De Pletterij heeft in de zaal een uitstekende luchtverversings-installatie hangen die werkt op basis van het gemeten CO2-gehalte in de zaal. De installatie is zichtbaar als 2 hele grote bakken aan het plafond. Een voor de afvoer van lucht, de ander voor aanvoer van verse lucht van buiten. Omdat de lucht niet wordt gekoeld heeft de verse lucht de temperatuur van de buitenlucht. Het CO2- gehalte is gemiddeld rond de 600PPM.

LIVE-STREAM (Bij een dubbele sessie wordt alleen de 1e sessie live-gestreamd)
De realtime-livestream ticketprijs bepaal je zelf. Je koopt een ticket/tickets via de website. We vragen een minimumbedrag van €5,00 pp (incl.9% btw). Samen kijken kan, je hoeft in principe maar één keer te betalen maar voel je zeker vrij om per persoon te betalen. Wij kunnen zo de muzikanten een realistische vergoeding bieden én zorgen dat ons programma ouderwets eigenzinnig blijft! Een half uur voor de start van het concert krijg je per email een link doorgestuurd naar de livestream.