Laden Evenementen
Event | zaterdag 25 feb 19:30 - 22:00

25 FEB ’23 – SYMPOSIUM: TRANS ATLANTISCHE SLAVERNIJ (externe organisator)

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
25 FEB - Symposium: Trans-Atlantische Slavernij
10,00
32 beschikbaar

DE KRACHT VAN DE WEGGELOPEN TOT SLAAF GEMAAKTE AFRIKANEN: DE MARRONS

Aanleiding
Met in het vooruitzicht 1 juli 2023, dan is het precies 160 jaar (na afschaffing 1863 moesten de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar zonder loon doorwerken) geleden dat de slavernij in Nederland en zijn koloniën werd afgeschaft, de Gemeente Haarlem heeft in dit verband de verantwoordelijkheid meer bekendheid en bewustwording onder haar burgers hierover te geven. Stichting Ma Jong is bereid hier aan mee te werken en organiseert een symposium over de Trans Atlantische slavernij in de Gemeente Haarlem. Onze bijdrage is tevens gezamenlijk zoeken naar wegen tot duurzame verzoening.

Trans Atlantische slavernij
Tijdens de Verenigde Naties wereldconferentie tegen racisme in Durban, Zuid Afrika in 2002, is de Trans Atlantische slavernij afgebakend als een misdaad tegen de menselijkheid. Dit feit geeft de unieke situatie aan van het koloniaal verleden van Nederland, en vraagt bijzondere erkenning. Wij erkennen dat er sprake was van een systeem van geïnstitutionaliseerde misdaden tegen mensen in alle kolonies en andere gebieden onder beheer van Nederland, maar door de uniekheid van de Trans Atlantische slavernij, uitgedrukt in bijna 300 jaar uitbuiting, het grote aantal mensen dat is gedood, de bewuste vernietiging van Afrikaanse familiestructuren, talen en culturele tradities. Voor elke reis werden honderden zwarte mensen letterlijk gebrandmerkt met een gloeiendheet ijzeren stempel, bewerkt met het teken van de West-Indische Compagnie (WIC). Historicus Steven Mintz van de University of Texas heeft in zijn “Historical Context: Facts about the Slave Trade and Slavery” berekend dat ongeveer 13 miljoen tot slaaf gemaakten zijn vervoerd naar de America’s en het Caribisch gebied en dat er ongeveer 10 miljoen zijn aangekomen. Dat betekent dat der minsten 3 miljoen onderweg zijn overleden of gedood. In dit kader wordt er gesproken over genocide.

PROGRAMMA
Inleiding: Lezing door Frank Dragtenstein: de kracht van de Marrons
Expositie: Voorwerpen uit de Slaventijd
Demonstratie cultuur, dans en muziek uit de slavenperiode
Marron spiritualiteit

Inleiding/lezing
Frank Dragtenstein zal de lezing verzorgen aangaande “de kracht van de weggelopen tot slaaf gemaakte Afrikanen”. Frank is historicus en Surinamist. Hij studeerde Geschiedenis van de Overzeese Expansie/Koloniale Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Universiteit van Utrecht. Hij was tevens werkzaam als onderzoeker bij het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden. Dragtenstein is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Surinaamse slavernij, de Marronage en geschiedenis van de Afrikanen in de diaspora. Schrijver van het onderzoek boek Van Elmina (slavenfort Ghana) naar Paramaribo.

Voorwerpen uit de slaventijd expositie
Een expositie van voorwerpen uit de slaventijd en de diverse voorwerpen die de weggelopen tot slaaf gemaakte gebruikten om te overleven in het oerwoud van Suriname. Vele van de voorwerpen worden tot op heden nog gebruikt, ook bij het vereren van de voorouders.

Traditionele dans demonstratie en uitleg tijdens de slavernij
De awasa en de aleke zijn traditionele dansen die de tot slaaf gemaakte Afrikanen uit Afrika geïmporteerd hebben. Gedurende de meer dan 300 jaar slavernij hebben de dansen zich verder ontwikkeld. Zang en dans waren de enige vorm die de tot slaaf gemaakte gebruikten om hun wat verlichting te geven in hun slavernij periode. De diverse dansen werden ook als communicatie middel gebruikt, om boodschappen te delen die de witte kolonisatoren niet mochten weten.

Marron spiritualiteit
Vooral de weggelopen tot slaaf gemaakte praktiseerden specifieke vormen van spiritualiteit die zijn beoefenden om in het oerwoud te overleven. In het oerwoud na gevlucht te zijn van de plantages en achtervolgd door de witte eigenaars en hun soldaten, waren het de spirituele uitingen die ze heeft doen overleven in het bos. Alsmede de bekrachtiging en communicatie van hun goden en bosgeesten tot succes. Tijdens het symposium zal er een (voorouders) altaar de “posu” gedemonstreerd worden en diverse pleng-offers.

Stichting Ma Jong 
Stichting Ma Jong (website) heeft als doel het integreren en participeren in de Haarlemse samenleving. Dit doet zij om samen met diverse andere organisaties diverse bijeenkomsten te organiseren op het gebied van emancipatie, educatie, cultuur en erfgoed.