Laden Evenementen
Debat | woensdag 26 sep 20:00 - 22:00

26 september Tegenlicht Meet Up “De Opkomst van Nieuw Rechts”

Tickets

75 beschikbaar
26-09-18 Tegenlicht Meet Up0,00

Vul alstublieft alle verplichte velden in

De Opkomst van Nieuw Rechts

‘Er waart een spook door Europa, het spook van Nieuw Rechts’. Zo zou je, met een parafrase op ‘Het communistisch manifest’, de politieke situatie in Europa en de VS op dit moment kunnen beschrijven. Terwijl het Forum voor Democratie aanhang wint onder de jongere intelligentsia, heeft de gevestigde orde de neiging om Nieuw Rechts te verketteren of te negeren. Wordt het na de onverwachte successen van Nieuw Rechts in de Verenigde Staten (Trump) en in Europa (Brexit, Hongarije en Italië) geen tijd om deze beweging ook in Nederland serieus onder de loep te nemen?

In deze Tegenlicht Meet Up aflevering gaan schrijvers en denkers van verschillende politieke signatuur met elkaar in gesprek en debat over deze nieuwe politieke golf. In het voorjaar wijdde VPRO Tegenlicht twee uitzendingen aan de opkomst van Nieuw Rechts in Europa. In het verlengde hiervan organiseert de Pletterij een Tegenlicht Meet Up over de drijfveren en idealen van Nieuw Rechts. Bekijk hier  de uitzending van 29 april 2018: VPRO Tegenlicht Radicaal rechtse voorhoede.

De verworvenheden van de jaren zestig zoals individuele vrijheid, emancipatie en internationale solidariteit leken tot voor kort in Nederland vanzelfsprekend. Nieuw Rechts ziet de erfenis van 1968 echter als oorzaak van veel van de huidige maatschappelijke problemen en stelt de betrokken waarden ter discussie.

Wat zijn de waarden van Nieuw Rechts en hoe ziet haar ideale maatschappij eruit? Wat vindt Nieuw Rechts van de waarden van de Verlichting: gelijkheid, vrijheid en universele mensenrechten en zijn die bij haar wel in goede handen? Waarom ziet Nieuw Rechts juist de generatie van ’68 als de veroorzaker van veel van de huidige misstanden?

Waarom zijn nationalisme en identiteit zo belangrijk? Waarom moeten volgens Nieuw Rechts de grenzen weer dicht? Wat is er tegen economische en culturele globalisering? Wat is de volkswil en bestaat die wel? Wat is dan nog de rol van de parlementaire democratie? Waarom overheerst Nieuw Rechts tegenwoordig het publieke debat, zeker op internet?

Op woensdag 26 september een debat over de grondslagen en het programma van Nieuw Rechts met voor- en tegenstanders. In deze Tegenlicht Meet Up doen wij een poging de feiten op tafel krijgen om zo een scherper inzicht te krijgen in het ontstaan, doel en middelen van Nieuw Rechts.

Sprekers

Geerten Waling

Geerten Waling (1986) is historicus en auteur van diverse boeken. Hij promoveerde aan de Universiteit Leiden, waar hij nu werkt als postdoc onderzoeker op het gebied van politieke legitimiteit. Daarnaast schrijft hij columns voor onder meer de VolkskrantElsevier Weekblad en De Nederlandse Boekengids.

Uit een interview in de VN: Om van dichtbij te zien hoe hoe plannen voor meer directe democratie in de praktijk worden gebracht, is hij lid geworden van het Forum voor Democratie van zijn vriend Thierry Baudet en in één moeite door ook van GeenPeil. “Thierry vroeg me voor zijn lijst, maar dat vereist een partijloyaliteit die ik als ‘partijkritische wetenschapper’ niet wil opbrengen.”

Meindert Fennema

Meindert Fennema (1946) is een Nederlands politicoloog en emeritus hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam, oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Bloemendaal en romanschrijver. Meindert Fennema is columnist van ThePostOnline en publiceerde in 2010 een Wildersbiografie. Met Frits Bolkestein en Paul Cliteur richtte hij de Stichting ‘Werkelijkheid in Perspectief’ op.
Op de website Femmes for Freedom: “De erkenning dat mensenrechten een westerse uitvinding zijn, is voor sommigen moeilijk te accepteren. Cultuurrelativisme is vaak een vorm van zelfhaat.”

Moderator

 Rob Hartmans

Rob Hartmans (1959) is historicus, journalist en auteur. Hartmans’ werk richt zich vooral op het snijvlak van politiek en cultuur. Artikelen van zijn hand verschijnen regelmatig in o.a. NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, het Historisch Nieuwsblad, Geschiedenis Magazine en De Nederlandse Boekengids. Daarnaast is Hartmans auteur van onder meer de boeken Vaarwel dan! Essays over intellectuelen en hun illusies (2000), Lang leve de Linkse Kerk en andere essays over politieke hersenschimmen, misverstanden en illusies (2010), Niet gehinderd door schroomvalligheid (2011) en Vijandige broeders (2012).

In oktober organiseert de Pletterij een tweede debat over Nieuw Rechts, “Cultuurmarxisme” met onder meer Paul Cliteur.

Voor deze aankondiging zijn citaten gebruikt uit het VN artikel Mischa Cohen Aanjagers van nieuw rechts

Pletterij

De Pletterij is het debat- en cultuurpodium in Haarlem. Een kleine staf en ruim 80 vrijwilligers organiseren jaarlijks ruim 120 debatten, lezingen, (wereldmuziek)concerten, literaire talkshows en filmvoorstellingen.