Laden Evenementen
muziek | zondag 27 mei 15:30 - 17:30

27 mei Kapok

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Na vijf jaar optreden en drie succesvolle albums, waarmee ze naam maakten als een van de spannendste jazzgroepen van hun generatie, was het tijd voor Kapok om zichzelf opnieuw uit te vinden. Het drietal trok zich terug in een afgelegen huis in Mirabel-aux-Baronnies in Zuid-Frankrijk. Ze experimenteerden een half jaar om de unieke bezetting van hoorn, elektrische gitaar en percussie opnieuw vorm te geven. Nadat het instrumentarium was uitgebreid met synthesizers, een vibrafoon en een baritongitaar, passeerden lange, bezwerende spanningsbogen de revue. Het resultaat werd al improviserend vastgelegd op het vierde album ‘MIRABEL’, dat in februari 2018 is uitgekomen.

Is je beeld van instrumentale jazz aan herziening toe? Laat jezelf zondagmiddag 27 mei vanaf 15.30 uur in de Pletterij onderdompelen in de nieuwe klankwerelden van Kapok.

Kapok is een van de meest opvallende jonge bands in de huidige Nederlandse muziekscene. Het trio staat bekend om hun ritmische vuurwerk, aanstekelijke interactie en om de knetterende, onvoorspelbare energie van hun live shows. Kapok steelt naar hartenlust uit allerlei muziek, waaronder jazz, rock, klassieke muziek, en Afrikaanse muziek – een verzameling invloeden die onwaarschijnlijk klinkt, maar in de muziek heel natuurlijk samengaat.
Het eerste wat opvalt aan Kapok is de instrumentatie. Er is geen bas, Remco Menting klinkt op een zelf ontworpen drumkit, effecten en vibrafoon als geen enkele andere slagwerker, en Timon Koomen roept met zijn gitaren rijke klankwerelden op die je binnen no time meenemen op een muzikale reis.  De hoorn staat bekend als instrument uit de klassieke muziek, maar in handen van Morris Kliphuis ben je dat snel vergeten. Als een van de weinige jazzhoornisten ter wereld zingt, scheurt en funkt hij op zijn instrument alsof die ervoor gemaakt is. Tel daarbij nog zijn cornet,  synthesizers en effecten op, en je beeld van wat mogelijk is op deze instrumenten zal moeten worden bijgesteld.

Na 5 jaar een repertoire te hebben opgebouwd heeft Kapok besloten een geheel andere weg in te slaan, waarbij volledige improvisatie centraal staat. Het laatste album MIRABEL werd op deze manier opgenomen en is in februari 2018 uitgekomen. Tijdens de bijbehorende tournee zal elke keer weer op zoek worden gegaan naar wat mogelijk is met deze instrumenten, en dit zorgt ervoor dat geen twee concerten hetzelfde zullen zijn.

Sinds hun eerste ontmoeting in de opnamestudio in 2011, waaruit het debuutalbum Flatlands ontstond, heeft Kapok opgetreden op belangrijke podia en festivals in binnen- en buitenland, waaronder twee keer het North Sea Jazz Festival. De band won in 2012 de Dutch Jazz Competition, in 2013 de European Jazz Competition, en ontving in 2014 een Edison voor haar tweede album Kapok.

De foto’s op deze pagina zijn van Anouk van Kalmthout.

 

Dit concert is geselecteerd door We Are Public. Houders van de WAP-pas hebben gratis toegang en kunnen voor deze voorstelling via het speciale WAP ticket reserveren.