Laden Evenementen
Debat | dinsdag 28 jun 20:00 - 22:00

28 JUN ’22 – DE PRIJS VAN HET HAARLEMSE WOONBELEID: WIE KAN ER NOG WONEN IN DE STAD?

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Voor wie is er in Haarlem nog plek om te wonen? Wie kan het betalen? Wordt Haarlem steeds meer stad voor de rijken, met op elke hoek een koffietent? Of kunnen we het tij nog keren? Voor wie wordt er in Haarlem bijgebouwd en wiens huis wordt juist gesloopt of tot kleiner of duurder appartement omgebouwd? En stellen we onszelf wel voldoende de vraag: wat is nu eigenlijk betaalbaar en hoe duur zou wonen mogen zijn?

MET:
Tayfun Balçik: Initiatiefnemer Nieuw West in Verzet, historicus en columnist,
Bo Salomons: Actief voor Bond Precaire Woonvormen,
Nina Hosseini: Mede-organisator van Woonoproer in Haarlem,
Moderator: Brecht van der Meulen: mede-initiatiefnemer van Woonoproer en mede-oprichter van Haarlem Town Queers.

Op 27 februari verzamelden zich honderden mensen in het Reinaldapark om te protesteren tegen het woonbeleid tijdens de woondemonstratie georganiseerd door de Haarlemse actiegroep Woonoproer. Wonen was een van de grootste thema’s in de verkiezingsperiode en ondertussen is de onbetaalbaarheid zo erg uit de hand gelopen dat zelfs Hugo de Jonge het nodig vindt om de vrije sector iets meer te reguleren. Ook in Haarlem is er meer aandacht voor de wooncrisis. Na jaren van sloop van achterstallig onderhouden sociale huurwoningen en bijbouwen van dure villa’s en appartementen in wijken als Schalkwijk en Parkwijk, spreekt de coalitie nu over inzetten op 40-50% sociale huur. Ook is er een leegstandsverordening en een opkoopbescherming ingevoerd. Maar is dit voldoende om te compenseren voor de problemen in onze stad?

Hoe zorgen we dat niet nog meer straten worden opgekocht door beleggers? Hoe lossen we problemen met achterstallig onderhoud in sociale huurwoningen op zonder de bewoners te verdrijven? Hoe brengen we housing first in de praktijk? En hoe werken we aan verdichting zonder in te leveren op leefbaarheid? Kortom, hoe realiseren we een bewoonbare stad voor iedereen?

“De prijs van het Haarlemse woonbeleid: Wie kan er nog wonen in de stad?” is de eerste avond in een serie over de wooncrisis in Haarlem. Deze avonden worden georganiseerd door de actiegroep Woonoproer in samenwerking met De Pletterij. In drie avonden worden verschillende aspecten van het verzet tegen wooncrisis verkend waarbij Haarlemse woonactivisten in gesprek gaan met diverse experts en het publiek.

SPREKERS
Tayfun Balçik (hij/hem): Initiatiefnemer Nieuw West in Verzet, historicus en columnist. Nieuw West in Verzet is een collectief van individuen en organisaties die in verzet komt tegen gentrificatie in Amsterdam Nieuw West. Tayfun is ook actief voor wooncoöperatie de Bundel, waar hij een woongemeenschap wil opbouwen voor huurders die nu uit Nieuw-West worden verdreven door sloop en hoge huurprijzen.

Bo Salomons (hij/hem): Actief voor Bond Precaire Woonvormen en een van de organisatoren en sprekers van Woonrevolutie in Leiden. Bo werkt in het dagelijks leven als actiejurist en beleidsadviseur bij FNV.

Eddy Bellwinkel (hij/hem): Biedt met Stichting Steunpunt onafhankelijke ondersteuning aan dak- en thuisloze mensen binnen de gemeente Haarlem. Volgens Eddy is het belangrijk dat iemand daklozen bijstaat: het aantal daklozen neemt immers toe, de opvang is niet altijd voldoende en in het huidige systeem zijn er veel plekken waar je kunt vastlopen. Stichting Steunpunt ondersteunt vanuit kennis en ervaring over hoe het gaat, en hoe het hoort te gaan.

Nina Hosseini (zij/haar): Mede-organisator van Woonoproer in Haarlem. Naast woonoproer houdt Nina zich als promovendus aan de lerarenopleiding zich bezig met bewustzijn van en verzet tegen structurele ongelijkheid. Nina is opgegroeid in Haarlem Oost, maar kan er nu net als vele anderen geen woning meer vinden.

Moderator: Brecht van der Meulen (zij/die): Brecht is mede-initiatiefnemer van Woonoproer en mede-oprichter van Haarlem Town Queers. Daarnaast is die communicatieprofessional voor een culturele organisatie.

OVER WOONOPROER
Woonoproer is een actiegroep van diverse Haarlemmers die in verzet komen tegen het huidige woonbeleid. In februari organiseerde wij onze eerste woondemonstratie in het Reinaldapark. Wij zijn aangesloten bij de landelijke actiecoalitie Woonopstand. Onze eisen worden gesteund door diverse organisaties en actiegroepen binnen en buiten Haarlem. Aansluiten bij actiegroep Woonoproer kan door een berichtje te sturen via Twitter, Instagram of naar info@woonoproer.nl