Laden Evenementen
Event | zondag 28 okt 15:00 - 17:00

28 oktober Nicaragua: Kalashnikovs tegen Twitter en Facebook

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Nicaragua was in de jaren ’80 van de vorige eeuw een bron van inspiratie voor linkse mensen uit de hele wereld. De Sandinistische volksrevolutie maakte een eind aan de dictatuur van de familie Somoza. Er vond een alfabetiseringscampagne plaats, kinderen en volwassenen konden voor het eerst naar de dokter als zij ziek waren, en er werd veel land verdeeld onder landloze boeren. Inmiddels, bijna veertig jaar later, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Toen ouderen en studenten half april de straat op gingen om te protesteren tegen de bezuinigingen van de regering, sloeg die het protest keihard neer. Daarbij vielen de eerste doden. In de escalatie die in de weken en maanden daarna plaatsvond, kwamen meer dan 300 mensen om en raakten er 2.000 mensen gewond. Iedereen die de straat opgaat, wordt opgepakt en degenen die de protesten georganiseerd hebben krijgen lange gevangenisstraffen op beschuldiging van terrorisme. Hoe is het mogelijk dat een partij en een regering die ooit aan de kant van de mensen stonden, zich zo te buiten gaan aan buitensporig geweld? En hoe moet het verder met Nicaragua? Programma: – inleiding van Ana Maria Santos uit Nicaragua over hoe het zover heeft kunnen komen, – kort interview met een Nederlander die uit Nicaragua gevlucht is, – vertegenwoordiger van de Steungroep Nicaragua over wat we vanuit Nederland kunnen doen.

Deze informatieve bijeenkomst wordt georganiseerd door de Pletterij ism stedenband Haarlem-Rivas

Waar en wanneer: de Pletterij in Haarlem van 15-17 uur

Introductie van de Nicaraguaanse gast: Ana María Santos werkt al bijna veertig jaar als professional in de landbouw in het centrale en zuidelijke deel van Nicaragua. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was zij op allerlei niveaus betrokken bij de landhervorming. In die tijd was zij kaderlid van de Sandinistische partij FSLN (‘militante’). Maar na 1990 veranderde die partij in het instrument van het presidentieel paar Ortega-Murillo. Ana María geeft een toelichting over de situatie in haar land, dat geteisterd wordt door maatschappelijke en politieke onrust en waar mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn.