Laden Evenementen
muziek | vrijdag 28 sep 20:30 - 22:30

28 september The Ex & Friends

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

THE EX gaat al een tijdje mee. De DIY-punkband ontstond in 1979 in de krakerstijd en is nu, 27 albums en bijna 40 jaar later, nog steeds even speels en actueel. De band reist de hele wereld over zonder concessies te doen aan wie dan ook. The Ex maakt muziek met hart en ziel, buiten bereik van commerciële trends of verwachtingen en niet verbonden aan genres. De Ex bestaat uit: Andy Moor (gitaar), Terrie Ex (gitaar), Arnold de Boer (gitaar en zang) en Katherina Bornefeld op drums.

Ter gelegenheid van het 39-jarige jubileum geeft The Ex  een The Ex festival op diverse plaatsen in het land.  De Ex- leden nemen daarbij een groep muzikanten mee vol uiteenlopende, eigenwijze en knetterende muziek die stuk voor stuk “handpicked” zijn door The Ex zelf. En het zijn niet zomaar bands. De uiteenlopende artiesten hebben de laatste jaren samengewerkt met The Ex, of het zijn bands die onverwachts op het pad kwamen van de band. Een kijkje dus in het bonte universum van The Ex. Op 30 september staat The Ex met hun vrienden in Paradiso, maar op 28 september zijn de leden van de band met hun gasten al te horen en zien in een Mini The Ex Festival in de Pletterij. The Ex spelen op 28 september niet als band maar als individuele muzikanten in combinaties met de anderen. Alle leden zijn wel aanwezig behalve Arnold Boer.

De leden van The Ex hebben de volgende musici uitgenodigd om in wisselende samenstelling te spelen: Kristoffer Alberts, Zewditu Yohannes, Misale Legesse en Endris Hassen, Lena Hessels, Kaja Draksler en last but not least Ken Vandermark.

KRISTOFFER ALBERTS
De Noor Kristoffer Berre Alberts heeft vanuit zijn achtergrond als jazzmuzikant alles gedaan, van akoestische amerikaanse free jazz tot Europese hedendaagse geïmproviseerde muziek. Met zijn samenwerkingen en releases met Steve Noble, Maja Ratkje, Lasse Marhaug, Cortex, Paal Nilssen-Love, Terrie Ex en SAKA, onderscheidt hij zich als een van de meest interessante saxofoonspelers in Scandinavië. Tijdens het Ex Festival speelt hij voor het eerst duo met Han Bennink, een opwindend vooruitzicht!

ZEWDITU YOHANNES / MISALE LEGESSE / ENDRIS HASSEN

Zewditu Yohannes is een ‘Azmari’ zangeres uit Ethiopia. Azmari’s zijn legendarische, rondtrekkende zangers en zangeressen die het vrije woord verkondigen. Zewditu is een van de sterkste voorbeelden die The Ex op de vele Ethiopie rondreizen is tegengekomen. Poetisch en fijnzinnig, maar ook rechtdoorzee met een ongekend krachtige stem. Zij kwam begin negentiger jaren naar Nederland  en maakte grote indruk. Ze verscheen op Ethiopiques 2 en 18. Daarna ‘verdween’ ze en settelde zich in London, waar ze twee kinderen kreeg.  The Ex heeft haar onlangs ‘herontdekt’ en zijn heel blij haar naar het Festival te kunnen halen.
Ze wordt begeleid door twee gigantische muzikanten, vooral bekend van de Fendika groep, die al meerdere projecten met The Ex deed. Misale Legesse speelt traditionele drums, de kobero, in een heel eigen heftige stijl. Endris Hassen is een absolute virtuoso op de masinko, het eensnarige traditionele strijkinstrument.

LENA HESSELS
Lena is net klaar met school en is nu al gereed met de opnames van haar eerste EP!  Acht nieuwe, gloedvolle, spannende eigen nummers. De titel is ‘Billow’ en komt half november uit. Sinds jonge jarenis ze al gefascineerd door muziek. Ze speelde al in Paradiso en op Le Guess Who? met Han Bennink, naast diverse solo performances. Op het Ex Festival zal een aantal  nummers van de plaat voorbij komen, naast ongetwijfeld weer een aantal nieuwe ideeen.
(foto: Andy Moor)
KAJA DRAKSLER

Kaja (1987) is een Sloveense pianist en componist. Na haar studie in Nederland (BA in jazzpiano en MA in klassieke compositie), besloot ze in Amsterdam te blijven, waar ze een actief lid is van de improvisatiescene. Ze treedt regelmatig op in heel Europa. Naast haar frequente soloconcerten werkt ze vaak samen met het duo van Čudars-Draksler Duo, Feecho, BadBooshBand en Draksler-Santos Silva. Ze is ook een van de oprichters van de interdisciplinaire groep I / O. Ze vormde onlangs haar Octet.

Als componist heeft ze de opdracht gekregen van verschillende internationale groepen, variërend van vocale en kamerensembles tot bigbands en orkesten.
Kaja is geïnteresseerd in het vinden van manieren om de compositie en (gratis) improvisatie samen te voegen door te werken met verschillende structuren en muzikale logica. Ze voelt zich aangetrokken tot het idee om de stilistische en historische muzikale grenzen te wissen en persoonlijke expressie en taal te ontdekken door middel van compositie en improvisatie.

Ken Vandermark

Ken Vandermark ( 1964) is een Amerikaanse jazzcomponist, saxofonist en klarinetist.

Al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is Vandermark een vaste waarde in de muziekscene in Chicago. Hij krijgt in de kritieken veel waardering voor zijn spel en zijn meerlagige composities, die typisch zijn voor complexe orkestratie met gepassioneerde improvisatie. Hij heeft leiding gegeven of was lid van veel groepen, heeft met veel andere muzikanten samengewerkt en ontving in 1999 een MacArthur Fellowship. Ken speelt tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet en baritonsaxofoon.

We Are Public heeft dit concert geselecteerd voor hun leden. Zij hebben op vertoon van hun WAP-pas gratis toegang. De motivering van de redactie van WAP:

Festival ter ere van punkband

Punkband The Ex draait al bijna veertig jaar mee, en hun illustere carrière zal middels een aantal kleine festivals door heel het land gevierd worden. De Pletterij zal deze avond The Ex en hun selectie aan muzikale gasten een podium bieden. Die gasten lopen uiteen van de Noorse jazzmuzikant Kristoffer Alberts tot de improvisationele pianiste Kaja Draksler uit Slovenië. Niet direct namen die je verwacht bij de selectie van een punkband, en mede daarom juist interessant!