Laden Evenementen
Debat | dinsdag 30 okt 20:00 - 22:00

30 OKT ’18 – DEBAT: CULTUURMARXISME, SPOOK OF SPOOKBEGRIP?

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending “Radicaal rechtse voorhoede” organiseert de Pletterij een serie van drie debatten over het veranderde politieke landschap in Nederland. Na historische nederlagen te hebben geleden lijkt de sociaal-democratie gemarginaliseerd. Wat is hiervan de oorzaak? Gaat dit terug naar de jaren 90, toen de centrum-linkse partijen, na het afschudden van de ideologische veren, het neo-liberalisme en het marktkapitalisme hebben omarmd? Wat is er met het verheffingsideaal gebeurd? Nieuw Rechts is nu succesvol en agendeert de punten van de politieke agenda. De linkerflank van het politieke spectrum is zich aan het hergroeperen en is bezig met een zoektocht naar nieuwe bezieling. Wat is de politieke ideologie van zowel Nieuw Rechts als Nieuw Links, wat beogen zij concreet te bereiken en waar komen zij elkaar tegen? De Pletterij zoekt naar antwoorden met deskundigen en publiek in de volgende serie van drie debatten:

1.    26 september:    Tegenlicht Meet Up – De opkomst van Nieuw Rechts
2.    30 oktober:        Cultuurmarxisme – Spook of spookbegrip?
3.    28 november:    De crisis van Links

Cultuurmarxisme– SPOOK OF SPOOKBEGRIP?

Volgens Nieuw Rechts waart er een spook door het Westen, niet dat van het communisme, maar van het zgn. cultuurmarxisme. Het communisme is dood, maar het cultuurmarxisme zou springlevend zijn. Volgens de critici zou het marxisme weliswaar zijn verslagen, maar is het als een Phoenix uit zijn as herrezen in een andere vorm. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met de term cultureel marxisme?
Volgens Nieuw Rechts zouden de linkse elites de macht willen krijgen over de maatschappelijke en culturele instituties om vervolgens hun politieke agenda van o.a. de multiculturele samenleving, feminisering, milieupolitiek, massa-immigratie, Europa, moderne kunst, etc. door te drukken. Maar is deze beschuldiging van cultuurmarxisme eigenlijk wel (wetenschappelijk) hard te maken?
Is het niet eerder een vaag spookbegrip of complottheorie dat alleen maar tot verwarring leidt? Hoe serieus dienen we cultureel marxisme te nemen en welke mogelijke gevaren schuilen in het gebruik van deze term.
De Pletterij zoekt samen met specialisten en publiek naar antwoorden. Meer informatie over cultuurmarxisme zie deze uitzending van Buitenhof.

Gastsprekers van deze avond:

Paul Cliteur (Hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden en auteur van het boek Cultuurmarxisme).

Zijn opponent  Jaap Tielbeke (Redacteur bij De Groene Amsterdammer).

Moderator van dit debat is Lukas van den Berge (Assistant Professor aan de Erasmus School of Law te Rotterdam.

 

Paul Cliteur is een Nederlandse rechtsgeleerde en filosoof alsmede opiniërend columnist en publicist. Hij staat bekend om zijn rechts-liberale inslag, zijn atheïsme, republicanisme en inzet voor dierenrechten. Sinds 2015 is Cliteur verbonden aan Forum voor Democratie, waar hij onder andere voorzitter is van het wetenschappelijk bureau en de Raad van Advies. Paul Cliteur heeft diverse boeken op zijn naam staan, o.a. Verscheidenheid en Verdraagzaamheid. Op de Bres voor Tolerantie (2001), Moreel esparanto (2007) en Cultuurmarxisme (2018).

 

Jaap Tielbeke (1989) werkt sinds 2015 op de redactie van De Groene Amsterdammer. Daarvoor studeerde hij Internationale Betrekkingen in Groningen en Filosofie in Antwerpen en Nijmegen. Voor De Groene schrijft hij vooral over klimaatverandering, sociale bewegingen en democratische vernieuwing. Ook publiceerde hij, onder meer, over de ideologie van filantrokapitalisten en de verwording van WikiLeaks.

 

Lukas van den Berge is gepromoveerd aan de universiteit van Utrecht en is thans werkzaam als Assistant Professor aan de Erasmus School of Law te Rotterdam. Hij is de auteur van o.a. Historische wortels van het recht (2014) en Bestuursrecht tussen autonomie en verhouding en Naar een relationeel bestuursrecht (2016).