Laden Evenementen
Debat | woensdag 30 okt 20:00 - 22:00

30 OKTOBER CULTUURDEBAT 2: Diversiteit en Inclusiviteit

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Komend jaar stelt de gemeente Haarlem haar nieuwe cultuurnota 2021-2024 vast. De Pletterij neemt alvast een voorschot met 2 cultuurdebatten. 16 oktober hebben we het over ‘cultuur in de wijken’, op 30 oktober over diversiteit en inclusiviteit op de podia.

Gasten: Yassine Boussaid- directeur De Meervaart, Angelo Bromet- de Melkweg, Marelie van Rongen- directeur de Toneelschuur. Moderator: Louis Pirenne.

Haarlem heeft in de afgelopen 20 jaar een grote en ambitieuze sprong gemaakt op het gebied van cultuur. Naast de grote spelers als Philharmonie en Stadsschouwburg, Teylers Museum en Frans Halsmuseum zijn Patronaat en de Toneelschuur podia met een regionale of landelijke uitstraling. Tegelijk kent de Haarlemse cultuursector een probleem: de bezoekers vormen geen afspiegeling van de Haarlemse samenleving. Haarlem is een cultuurstad met een wat ouder en voornamelijk wit publiek. De Haarlemse culturele instellingen zien het als hun taak om daar verandering in aan te brengen. Om te kijken hoe dat mogelijk is nodigen we vanavond twee interessante gasten uit Amsterdam uit: theaterdirecteur Yassine Boussaid en ontwikkelaar van programma’s voor jongeren Angelo Bromet. Zij vertellen over hun werk, hun visie en de resultaten van hun werk. Marelie van Rongen, directeur van de Toneelschuur vertelt over haar missie om de Schuur inclusiever te maken en hoe de Haarlemse culturele wereld de koe bij de horens wil vatten.

Yassine Boussaid is de eerste Nederlandse theaterdirecteur van Marokkaanse komaf. Yassine (1983) groeide op aan de rand van Amsterdam Nieuw-West en zou in De Meervaart voor het eerst kennis met kunst en cultuur hebben gemaakt. Na zijn studies Politicologie en Geschiedenis verdiepte Yassine zich voornamelijk in de kracht van cultuur binnen een lokaal-internationale context. Hij ontwikkelde en organiseerde verschillende culturele uitwisselingen op het gebied van community art, jongerencultuur, muziek, fotografie en street art.

Yassine Boussaid werkte eerder onder meer bij de Gemeente Amsterdam (Kunst en Cultuur) en de erfgoedinstelling Imagine IC en zat in verschillende adviescommissies, waaronder van het Fonds Podiumkunsten, de Raad voor Cultuur en de Amsterdamse Kunstraad. Hij was onder meer initiator en bedenker van het Ud Festival (biënnale) en stond aan de basis van de verbinding van het door hem mede opgerichte Amsterdams Andalusisch Orkest met Theater de Meervaart als huisgezelschap.

Angelo Bromet, al jaren de brug tussen jongeren uit de urban cultuur en gevestigde instellingen in de stad. Onlangs startte hij samen met de de Melkweg de afdeling Milk Made op. Milk Made is een nieuwe afdeling van jonge creatievelingen die onder begeleiding van Angelo, vanuit Melkweg online en offline zowel programmeren als content creëren voor jongeren binnen de urban & pop scene. Zij gaan zowel op je scherm als in de zalen een hele hoop toffe programma’s maken. Varierend van Podcast tot Live shows, expo’s tot club avonden.

 

Marelie van Rongen is sinds begin dit jaar directeur van de Toneelschuur. Zij ziet het als haar missie om te werken aan artistieke kwaliteit en daar is wat haar betreft diversiteit een voorwaarde voor; hoe rijker de samenstelling van je proces en het gezelschap aan tafel hoe rijker het aantal perspectieven en het gesprek en dus het resultaat. Marelie van Rongen vervulde verschillende functies binnen de theaterwereld. Ze was onder meer zakelijk leider van Theatergroep DOX en Het Syndicaat en producent bij De Toneelmakerij (v/h Huis aan de Amstel).

Louis Pirenne is Senior adviseur Kunst & Cultuur en Cultureel Aanjager bij Stadsdeel Nieuw-West.