Laden Evenementen
Debat | woensdag 30 sep 20:00 - 21:00

30 SEP ’20 – DEBAT: DE ONTSPANNEN CULTUUR: IS ER EEN ALTERNATIEF VOOR MASSALE FESTIVALS? UITVERKOCHT

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

UITVERKOCHT

De ontspannen stad: Een serie debatten over ontspanning en kleinschaligheid na Corona

Tijdens de Corona Lockdown waren de buurten van Haarlem verlengde huiskamers. We dronken koffie op een pleintje, we wandelden en fietsten in de eigen buurt. De stad was ontspannen, zonder verkeerslawaai en overvolle winkelstraten. Met de ontspanning kwam een herwaardering voor kleinschaligheid. De Pletterij onderzoekt in vier debatten of we iets van de aangename ontspanning en kleinschaligheid in de tijd ná Corona kunnen behouden.

We bespreken:

  1. De ontspannen buurt: terug naar de pleintjes voor ontmoeting en spel (16 september)
  2. De ontspannen cultuur: is er een alternatief voor massale festivals (30 september)
  3. Het ontspannen centrum: ateliers voor kunstenaars in lege winkelruimtes? (14 oktober)
  4. Haarlem flaneerstad: wandelpromenades langs Spaarne en door de stad (28 oktober)

De debatten beginnen om 20.00 uur en duren een uur. Ze zijn ook te volgen via de livestream op YouTube en FaceBook.

IS ER EEN ALTERNATIEF VOOR MASSALE FESTIVALS?
Het lijkt een wetmatigheid dat wat succesvol is moet groeien. Dat geldt in de economie maar dat lijkt ook van toepassing op zaken die niet direct een economisch belang hebben, zoals in de cultuur. Zo waren muziekfestivals ooit gebeurtenissen om naar uit te kijken: hooguit een handvol gelegenheden per jaar waar je een groot deel van je favoriete bandjes kon zien. Elke stad of dorp had er een paar en je kende degenen die het organiseerden.

Met het succes veranderden de festivals geleidelijk van opzet en karakter. Infrastructuur en logistiek werden belangrijker. De lokale kroeg als uitbater werd vervangen door grote brouwerijen. Er kwam beveiliging. Ook het programma werd aangepast aan het groeiende publiek en algemeen van karakter. Inhoud werd vervangen voor aantallen. Gemoedelijkheid werd vervangen voor efficiëntie.

Op deze avond stellen wij ons een paar vragen: is de groei van deze festivals echt onvermijdelijk? In hoeverre beantwoorden ze nog aan de behoeften waarvoor ze ooit zijn opgericht? Zijn, in tijden waarin massabijeenkomsten niet mogelijk zijn en de roep om diversiteit steeds luider wordt, er alternatieven denkbaar?

We gaan in gesprek met organisatoren en bezoekers van festivals. Inleidingen worden verzorgd door muziekjournalist Peter Bruyn, muziekjournalist, en Nicoline Mascini, organiseerde in 2008 en 2009 de Amsterdamse Stadsspelen.

 

19-4-2008 België, Handzame Peter “aan het werk”
Copyright Paul Bergen

Peter Bruyn (1955). Schrijft sinds 1980 over muziek. Boeken, dagbladen, tijdschriften, websites. Was initiatiefnemer en van 2000 tot 2008 mede-organisator van het festival )toon). Een festival met geluid, beeld en elektronica als grondstof. Daarnaast sinds de jaren negentig gastprogrammeur/projectleider bij Concertgebouw (nu Philharmonie) en Patronaat, Jazz op de Botermarkt. Initieerde met Arno Duivestein Podiumpost en de concertserie EigenWijs.
https://peterbruyn.wordpress.com/

 

Nicoline Mascini Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest in de reiswereld, het bedrijfsleven, de culturele en non profit sector, is Nicoline in de zomer van 2018 voor zichzelf begonnen als interim (verander)manager, procesbegeleider en coach. Ze woont in Bloemendaal, na 17 jaar in Haarlem gewoond te hebben. In 2008 en 2009 was zij directeur van de StadsSpelen, een soort Olympische Spelen van de stad Amsterdam. Ze neemt ons mee in het ontstaan en de opzet van dit festival.

 

TER INFO: VENTILATIE IN DE THEATERZAAL
De Pletterij heeft in de zaal een uitstekende luchtverversings-installatie hangen die werkt op basis van het gemeten CO2-gehalte in de zaal. De installatie is zichtbaar als 2 hele grote bakken aan het plafond. Een voor de afvoer van lucht, de ander voor aanvoer van verse lucht van buiten. Omdat de lucht niet wordt gekoeld heeft de verse lucht de temperatuur van de buitenlucht. Het CO2- gehalte is gemiddeld rond de 600PPM.

(fotocredit coverfoto: unsplash.com)