Laden Evenementen
Debat | dinsdag 04 dec 20:00 - 22:00

4 december De Crisis van Links

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending “Radicaal rechtse voorhoede” organiseert de Pletterij een serie van drie debatten. Na historische nederlagen te hebben geleden lijkt de sociaal-democratie gemarginaliseerd. Wat is hiervan de oorzaak? Nieuw Rechts is nu succesvol en agendeert de punten van de politieke agenda. De linkerflank van het politieke spectrum is zich aan het hergroeperen en is bezig met een zoektocht naar nieuwe bezieling. Wat is de politieke ideologie van zowel Nieuw Rechts als Nieuw Links, wat beogen zij concreet te bereiken en waar komen zij elkaar tegen? De Pletterij zoekt naar antwoorden met deskundigen en publiek in de volgende serie van drie debatten:

26 september: Tegenlicht Meet Up – De opkomst van Nieuw Rechts.
30 oktober:    Cultuurmarxisme – Spook of spookbegrip?
4 december:   De crisis van Links

DE CRISIS VAN LINKS

De afgelopen jaren is Links in een vrije val terecht gekomen en inmiddels lijkt hun rol in het hedendaagse politieke spectrum miniem. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren? Waarom kon Links het grote ongenoegen over de economische crisis niet omzetten in verkiezingswinst?

Na het afschudden van de ideologische veren heeft Links misschien te lang een neoliberale aanpak heeft gevolgd. De economie groeide wel, maar de gewone man profiteerde er niet van. Links heeft de gewone man laten zakken op de “eigen” terreinen als de sociale huurwoningen en sociale werkplaatsen. Vervolgens kreeg Links de exclusieve schuld voor het half mislukken van de integratieproblematiek. Terwijl Rechts minstens even verantwoordelijk is voor echecs op die drie terreinen.

Jarenlang heeft het bij Links ontbroken aan het grote verhaal. Is de rol voor Links uitgespeeld of kan zij zich herpakken en met nieuw elan een visie voor de toekomst ontwikkelen, ook op sociaal economisch terrein?

De Pletterij onderzoekt deze avond samen met jou de oorzaken van de crisis van Links, de gevolgen daarvan en de mogelijkheden voor de toekomst.

Gastsprekers op deze avond zijn:

Dick Pels – Socioloog en publicist

Eddy Terstall – Mede-auteur van het manifest ‘Vrij Links’ en filmmaker

Dirk-Jan van Baar – Historicus, politiek commentator, journalist en columnist

Moderator van dit debat is Bernt Schneiders – Directeur VSB Fonds en voormalig burgemeester van Haarlem

 

dick pels2

Dick Pels

| website

Socioloog en freelance politiek publicist. Hij is voormalig Directeur van het wetenschappelijk bureau De Helling van de politieke partij Groen Links. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, o.a. ‘De geest van Pim’ (2003), ‘Een zwak voor Nederland’ (2005), ‘Wat de Vrijzinnig-Democraten willen’ (2008), ‘Het volk bestaat niet’ (2011) en ‘Van welk Europa houden wij?’ (2015)

Eddy Terstall2

Eddy Terstall

| info

Mede-auteur van het manifest Vrij Links waarin de politiek wordt opgeroepen om trouw te blijven aan vrijzinnige en seculiere wortels. Het manifest vormt het startsein van een politieke beweging genaamd Vrij Links waar Terstall en de andere auteurs Asis Ayan, Femke Lakerveld en Keklik Yücel sinds de publicatie voor actief zijn. Verder is Eddy Terstall filmmaker o.a. van ‘Hufters en hofdames’ (1996), ‘Meet me in Venice’ (2015) en ‘Alberta’(2017)

Dirk Jan Baar

Dirk Jan van Baar

Historicus, politiek commentator, journalist en columnist bij o.a. de Volkskrant.

bernt schneiders

Bernt Schneiders

Directeur VSB Fonds en voormalig burgemeester van Haarlem.
De stichting VSBfonds is een Nederlandse goede-doelenorganisatie die culturele en maatschappelijke initiatieven ondersteunt.