Laden Evenementen
Debat | woensdag 06 jun 20:00 - 22:00

6 juni The Beast is There, Lezing van Anita Brus over Ramón Esono Ebalé

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

The beast is there:  lezing

Lezing in de Pletterij het kader van Africa stripped bare to the bone, the beast is there, de tentoonstelling in de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag.

Anita Brus houdt een lezing over de cartoonist Ramón Esono Ebalé. De cartoonist Ramón Esono Ebalé was de belangrijkste tekenaar in ons project The beast is there. Vanwege zijn felle kritiek op de president van Equatoriaal Guinea (vroegere Afrikaanse kolonie van Spanje) heeft hij maanden vastgezeten in zijn geboorteland. Omdat Ramón daarna geen paspoort kreeg kon hij tot voor kort  het Equatoriaal Guinea niet uit. Dat is recent veranderd.  Eind mei is hij aangekomen in Spanje. Daar is dat groot nieuws. Het is de stedenband Haarlem-Mutare gelukt om hem ook naar Nederland te laten komen. Op 1 juni wordt hij door de Volkskrant geinterviewd. Zaterdag 2 juni is hij rond het middaguur in Haarlem waar hij de tentoonstelling The beast is there zal bezoeken. Hij zal ook aanwezig zijn bij het slotfeest van de stripdagen. En als klap pop de vuurpijl zal Ramón Esono Ebalé ook aanwezig zijn bij de lezing van Anita Brus op 6 juni.

Anita Bruls tijdens Afrikadag 2018

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld.  Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen. De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

De tentoonstelling, wederom georganiseerd door Stedenband Haarlem-Mutare en de Pletterij is te zien op drie locaties in Haarlem: de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag. Iedere tentoonstelling geeft een eigen draai aan het thema en onderling versterken en verklaren zij elkaar.

 

  • Pletterij, Lange Herenvest 122

    23 mei t/m 25 juni, www.pletterij.nl

    • Exposities: Ramón Esono Ebalé met zijn scherpe kritiek op het regime van Equatoriaal Guinee; de recente politieke ontwikkelingen rond Zimbabwe en Zuid-Afrika door de ogen van de cartoonisten Paul Bogaert, Stacey Stent en Jonathan Shapiro (Zapiro). .
      Bezoekuren: kantooruren 10 tot 17 (niet op zaterdag/zondag ) maar ook tijdens de activiteiten van de Pletterij. Toegang gratis.
    • Lezingen: Grote zaal, woensdag 30 mei met Paul Bogaert over Zimbabwe en 6 juni met Anita Brus over Ramón Esono Ebalé