Laden Evenementen
Docu | donderdag 07 feb 20:30 - 22:30

07 FEB ’19 – DOCULAB: EEN GOEDE MOSLIMA

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Docu Lab is er trots op dat Frans Bromet en Yeter Akin op 7 februari hun film “Een goede moslima” willen presenteren in de Pletterij in Haarlem. Later in de maand wordt de film op tv uitgezonden,  Docu Lab heeft een voorvertoning. Voorafgaande aan deze Docu Lab avond kun je eten bij de Wereldkeuken Haarlem, gevestigd in het restaurant. Een driegangenmaaltijd kost € 20,-, een hoofdgerecht € 15,-. Reserveren via de Wereldkeuken.

Frans Bromet en Yeter Akin, die samen eerder de film Eerwraak (HUMAN) maakten, onderzoeken de gevoeligheden en problemen waarvoor jonge moslima’s in de Nederlandse samenleving staan. Hoe navigeer je als jonge islamitische vrouw in een samenleving waarvan de moraliteit haaks lijkt te staan op hoe je je in je eigen moslimgemeenschap hoort te gedragen? En hoe ga je om met de religieuze regels van de eigen gemeenschap.

Jeugdvriendinnen  Yeter en Meryem groeien op in een klein dorpje in centraal Turkije. Op 13-jarige leeftijd vertrekken ze met hun families naar West-Europa voor een betere toekomst. Het leven in Nederland is wennen voor Yeter. Haar ouders zijn bang dat ze “vernederlandst” en haar oude normen en waarden zal vergeten. Ze mag geen contact hebben met vreemden.

Yeter is inmiddels een veertiger en woont nog steeds in Nederland. De omgang met de strikte religieuze en culturele regels zijn voor haar een blijvend twistpunt gebleken, zeker na haar scheiding. Toch is het haar gelukt om als gescheiden vrouw een goede relatie met haar familie op te bouwen.

Ook de 22-jarige dochter van haar vriendin Meryem is gescheiden. Verstoten door haar eigen gemeenschap, is de jonge vrouw geradicaliseerd en naar Syrië afgereisd omdat ze in Nederland geen goede moslima zou kunnen zijn. Ze is in Syrië getrouwd met een IS-strijder en heeft een kind van hem gekregen. Moeder Meryem is ten einde raad, ze heeft geen idee waarom haar dochter naar het kalifaat is afgereisd.

Yeter ziet meer jonge moslimvrouwen in Nederland worstelen met het geloof en soms radicaliseren. De geloofsbeleving van jonge moslima’s is een mijnenveld, bepaald door religieuze en traditionele conventies. In gesprek met vrouwen in Europa en Turkije proberen Frans en Yeter deze conventies te doorgronden. Met humor en respect bevragen zij elkaar en de vrouwen voor de camera.

‘Een goede moslima’ is een film van Frans Bromet en Yeter Akin, geproduceerd door &Bromet i.s.m. KRO-NCRV. Na de pauze kunnen vragen aan de makers gesteld worden.

 

 

We Are Public heeft deze documentaire geselecteerd.

DocuLab

DocuLab, het Haarlemse podium voor talentvolle documentairemakers. Met verrassende documentaires, actuele thema's en verdiepende nagesprekken.