Laden Evenementen
Debat | dinsdag 07 mei 20:00 - 22:00

7 mei Een “Nieuwe” Nieuwe Groenmarkt, wat doen we er mee?

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar

Aanleiding

De Nieuwe Groenmarkt is een speciaal stukje binnenstad waar commercie, sociaal werk en religie bij elkaar komen. Op dit moment spelen er rond de Nieuwe Groenmarkt twee actuele discussies: de herinrichting van de openbare ruimte (door de gemeente Haarlem) en de verkoop van de Sint-Antonius van Paduakerk en de naastgelegen gebouwen (door de kerkparochie bestuur). Wat oorspronkelijk een herinrichtingsvraagstuk was, met plannen voor een fietsenkelder, is door de voorgenomen verkoop van de kerk mede een herontwikkelings- en herbestemmingsvraagstuk geworden (wie koopt het vastgoed, wat gaat er komen). Daar komt bij dat de Nieuwe Groenmarkt gaat behoren tot het autoluwe gebied in de binnenstad. Dat maakt een herbezinning op de functie en inrichting van dit gebied actueel. Dit vraagt om een integrale benadering vanuit een totaalvisie op de toekomst van de Groenmarkt.

De Pletterij, 37PK, Nieuwe Vide en ABC Architectuurcentrum Haarlem nemen het initiatief voor een discussie waarin zowel de herinrichting als de nieuwe bestemming worden betrokken, met als uitgangspunt: “De Nieuwe Groenmarkt is het sociale hart van de stad, midden in het commerciële centrum. Het biedt ruimte voor ontmoeting en bezinning in een gecommercialiseerde omgeving”.

Programma

Voor de pauze geeft Iskandar Serail namens de organiserende partijen 37PK, ABC Architectuurcentrum Haarlem, Nieuwe Vide en Pletterij aan wat de aanleiding van deze avond is. Kunstenaar Willem Hoebink, die is aangezocht om mee te denken over de ontwikkelingen van dit gebied, schetst een beeld van heden en verleden. Voormalig straatpastor Joris Opdam vertelt hoe door de eeuwen heen dit deel van Haarlem zich ontwikkelde tot ‘sociale boulevard’.

Na de pauze vindt een panelgesprek plaats met Wouter Veldhuis, architect, stedenbouwkundige bij Must, Dorine van Hoogstraaten, Adjunct-directeur en erfgoedspecialist bij MOOI Noord-Holland adviseurs omgevingskwaliteit  en Gabriel Verheggen, directeur ABC, Architectuurmuseum Haarlem

Aansluitend gaan we in gesprek met het aanwezige publiek.  Met deze bijeenkomst hopen we een start te geven aan een publieke discussie over de ontwikkeling en inrichting van dit belangrijke stukje binnenstad.

De avond wordt geleid door Annemieke Windt en Geert-Jan Procee.