Laden Evenementen
Debat | woensdag 02 mei 20:00 - 22:00

Alles over voedsel: Voedsel, is er voor iedereen ter wereld genoeg?

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

DEBAT REEKS – ALLES OVER VOEDSEL

Kan de wereld het aan om straks 10 miljard bewoners te voeden? Deze vraag werd door de Volkskrant begin dit jaar opgeworpen in een serie artikelen onder de titel de Voedselzaak.

Dat inspireerde de Pletterij om ook in Haarlem aan dit vraagstuk aandacht te gaan besteden. De Pletterij organiseert daarom een serie van vier debatavonden, waarin geprobeerd wordt de problemen te adresseren “van groot naar klein”. Dus van globaal- de hele wereld betreffend- tot wat je zelf door aanpassingen in jouw consumptiepatroon kunt doen om bij te dragen aan een duurzame voedselvoorziening.

Aflevering 1      VOEDSEL, IS ER VOOR IEDEREEN TER WERELD GENOEG?

 In de eerste aflevering van de debatreeks “Alles over Voedsel” op woensdag 2 mei is wetenschapper dr. ir. Max Merbis te gast. Deze Haarlemse stadsgenoot was tot juli 2016 directeur van het Amsterdam Center for World Food Studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij zal een inleiding  geven over de mondiale voedselzekerheid. Die blijkt de laatste decennia behoorlijk verbeterd, maar er zijn nog altijd forse verschillen tussen landen met overvloed en landen met schaarste. Gaat het lukken die schaarste – honger- definitief uit te bannen? Waarom lukt dat in het ene continent beter dan in het andere? Vaak wordt dit vraagstuk benaderd vanuit technisch oogpunt. In Nederland bijvoorbeeld heeft de landbouwkunde veel innovaties opgeleverd. Het interessante van de visie van Max Merbis is dat de problematiek niet alleen van techniek afhangt, maar ook sterk samenhangt met tal van factoren zoals bodemgesteldheid, sociale verhoudingen, cultuur, politiek en bestuur, vrede enz.

Deze eerste avond heeft, anders dan gebruikelijk bij debatten in de Pletterij, vooral een voorlichtend karakter, maar uiteraard zijn vragen van het publiek welkom.

De andere debatavonden in deze reeks zijn 15 mei, 23 mei en begin juni.

 

Merbis aangepast

dr. ir. M.D. (Max) Merbis

| info VU

Naast prominent onderzoeker aan de Vrije Universiteit en voormalig directeur van het Amsterdam Center for World Food Studies van de VU is Max Merbis ook meesterschaker.