Laden Evenementen
Event | zondag 16 dec 16:00 - 20:00

Culturele Wereldreis naar Iran

Live stream gratis

Voor deze live stream is geen ticket of reservering nodig. De Live stream start automatisch via YouTube.com/user/MCHHaarlem.

Heb je een vraag neem dan contact met ons op via info@pletterij.nl

Op 16 december werd de derde editie van de Culturele Wereldreis gehouden. Dit werd een speciale editie omdat het tevens de afsluiting vormde van de feestweek ’20 jaar Vluchtelingenwerk Haarlem’. Daardoor kon het extra groots worden aangepakt. Thema deze keer was ‘Iran’.  Via het uitgebreide netwerk van Iraniers in Haarlem en Amsterdam kwamen we al snel op een opmerkelijk groot aanbod aan muzikanten, dichters, schrijvers etc.

Grootste klapper zou worden een optreden van de Iraanse zanger Mohsen Namjoo. Deze zanger heeft onder Iraniers een status die nog het best kan worden vergeleken met een zanger als Jacques Brel. Hij zou twee optredens doen, een in het KIT en een in Korzo in Den Haag. Helaas blijkt de artiest Mohsen Namjoo ook een bijzonder wispelturig mens te zijn. Vijf dagen voor zijn komst naar Nederland bleek ineens dat hij geen inreisvisum voor Nederland had aangevraagd. Twee dagen van mailen en bellen met de Nederlandse Ambassade in Teheran volgden maar de artiest bleek onvindbaar. Voor Korzo betekende dat een concert werd afgelast, voor ons betekende het dat we op het laatste moment een vervanger moesten vinden. Dat lukte met de fenomenale percussionist Mehdi Pasha Karami en de luitspeler Ramin Azimian.

De bekende Iraans- Nederlandse dichteres Nafiss Nia droeg klassieke Iraanse poëzie voor en deed eigen werk. En passant introduceerde zij een toevallig aanwezige dichteres. De schrijver Eefje Blankevoort had eerder dat jaar het boek ‘Stiekem kan hier alles’ geschreven, waarin wordt verhaalt hoe in Iran, achter de gesloten deuren en ramen, volop wordt geëxperimenteerd met alcohol en seks. Er was meer muziek van Darjoush Khorshid Nia en Ramin Motevaseli. Beeldende kunst hing er van de jonge en veelbelovende kunstenaars Amine Delkoshnavaz, Vahid Nasirian, Newsha Tavakolian, Sam Yasdanpanh Ardekani. De verhalenvertelster en buikdanseres Susan Rezaï bracht uiteindelijk de hele zaal op de been. Het feest werd afgesloten met een Iraanse discoparty met dj Oxygen.

Er was volop heerlijk Iraans eten waarmee zowel wel- als niet- vegetariërs aan hun trekken kwamen. Met ruim 100 bezoekers was de zaal maximaal gevuld. Ook deze maal was de verhouding opvallend gelijk verdeeld in autochtone en Iraanse Nederlanders.