Laden Evenementen
Debat | woensdag 17 mei 20:00 - 22:00

Debatcafé met Conny Braam, wijkraadsvoorzitter De Krim en projectleider SpaarGas Ramplaan

Tickets

Wie zijn aanwezig

Eén persoon heeft zich aangemeld voor Debatcafé met Conny Braam, wijkraadsvoorzitter De Krim en projectleider SpaarGas Ramplaan

  • carola vossen
Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
17-05-17 Debatcafé
3,00
Onbeperkt
17-05-17 Debatcafé, met HaarlemPas
1,50
Onbeperkt
17-05-17 Debatcafé, jonger dan 25 jaar
1,50
Onbeperkt

Op ons youtubekanaal kunt u de opname van de boeiende avond zien.

Hoeveel is een bestemmingsplan nog waard? Gemeenteraad in de clinch met De Krim

Een ruime meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad kiest voor het bouwen van een woonflat met 11 verdiepingen in het Pim Muliersportpark. Volgens het bestemmingsplan mag er slechts een kantoorgebouw komen, maar de tijd dat aan kantoorgebouwen verdiend kon worden, ligt al een poosje achter ons. En daarom kiest de raad voor de bouw van appartementen. De wijkraad is laaiend, sportclubs en Mendelcollege zijn tegen.

Voorzitter Hans Pos van de wijkraad komt vertellen, waarom hij naar de rechter stapt om dit besluit ongedaan te maken. Voor -en tegenstanders van woningbouw in de gemeenteraad vertellen woensdag 17 mei tijdens het Debatcafé in De Pletterij hoe zij tot hun besluit zijn gekomen.

Tijdens deze editie van het Debatcafé ook een uiteenzetting van Conny Braam over inhoud en betekenis van haar nieuwste boek ‘Ik ben Hendrik Witbooi’. In 1884 begint Hendrik Witbooi met zijn Nama-volk aan een profetische trektocht naar het vruchtbare noorden om de droogte van de Kalahari-woestijn te ontvluchten. Tegelijkertijd gaat zo’n honderd kilometer verderop de keizerlijke afgevaardigde dr. Göring aan land in de nieuwe Duitse kolonie Zuidwest-Afrika – het huidige Namibië. Wat volgt is een strijd op leven en dood tussen de Duitse Schutztruppe en de voor hun onafhankelijkheid vechtende Afrikanen. De honderden brieven die Hendrik Witbooi schreef aan Duitse gouverneurs, Engelse magistraten en Afrikaanse leiders hebben Conny Braam een uniek inzicht gegeven in de wereld van Witbooi, wiens wereld instort als hij begrijpt dat Keizer Wilhelm II de totale vernietiging van de opstandige inheemse bevolking eist. In 1904 leidt de tachtigjarige Hendrik Witbooi nog één keer de opstand tegen het Duitse koloniale leger. Hij zal de geschiedenis ingaan als een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend.

Conny BraamHendrik Witbooi

Voor de pauze is er, zoals gebruikelijk in het Debatcafé, aandacht voor andere actuele onderwerpen. Dat is op 17 mei het buurtinitiatief in het Ramplaankwartier om minder afhankelijk te zijn van aardgas. Projectleider SpaarGas Eelco Fortijn komt uitleggen wat precies de bedoeling is, hoe de buurtbewoners daaraan deel kunnen nemen en wat de kansen en mogelijkheden zijn voor andere buurten. Blijkens de eerdere belangstelling voor een informatie-bijeenkomst leeft het onderwerp enorm. Verder staat de opening van het Lorentz Lab bij Teylers Museum op de agenda. Waarom is dit voor het museum zo belangrijk en wat is er allemaal te zien?

Annemieke Windt en Erwino Ouwerkerk presenteren de avond.