Laden Evenementen
Debat | dinsdag 19 sep 20:00 - 22:00

Debatcafé – MH17 onderzoek

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
19-09-17 Debatcafé
3,00
Onbeperkt
19-09-17 Debatcafé, HaarlemPas
1,50
Onbeperkt
19-09-17 Debatcafé, jonger dan 25 jaar
1,50
Onbeperkt

In de eerste aflevering van Debatcafé van dit seizoen een aantal interessante onderwerpen. Kees van der Pijl vertelt over zijn zienswijze op het onderzoek naar de ramp met de MH17.

Ook wordt gesproken met Koos Pelsser over de Platform Minima Organisaties en is er aandacht voor de actie Haarlem Plastic Vrij, Judith van der Wildt van HART, een van de deelnemende cultuurorganisaties, vertelt erover.  Nog niet helemaal zeker is gesprek met Martijn Beerthuizen, bewoner van het Rozenprieel over de “palenpest” in deze wijk. Op 21 september organiseert de gemeente over dit probleem een voorlichtingsbijeenkomst.

Nieuw is de rubriek “Brief van de Maand” waarin we een briefschrijver in Haarlems Dagblad uitnodigen zijn of haar verhaal te komen vertellen. De eerste keer is het Lydia Sevenster. Zij is professioneel betrokken bij jongensgedrag en komt haar verhaal doen naar aanleiding van het spotje van SIRE.

Wat was de invloed van de geopolitiek op de wijze waarop met het onderzoek naar de MH-17 ramp is omgegaan?

Kees van der Pijl, politiek wetenschapper, werkzaam geweest aan de Universiteit van Sussex geeft daarover een inkijk in zijn boek, dat binnenkort verschijnt.. Hij neemt geen stelling hoe en door wie het vliegtuig is neergehaald. Het boek begint aan de andere kant, met het oprukken van NAVO en EU naar het oosten na de instorting van het Sovjetblok.

Een kleine toelichting: Ten tijde van de ramp was een bijzonder spannende geopolitieke situatie ontstaan. Oekraïne was het volgende land om in de westerse invloedssfeer te worden gebracht maar voor de Russen was de maat vol. De huidige oorlogssituatie daar is eigenlijk een proxy oorlog tussen Amerikaanse en Russische belangen om invloed.

Tegelijkertijd groeide de Russische invloed juist door samenwerking in BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) verband met onder meer China. Op de dag voor de crash tekenden de BRICS leiders in Brazilië het handvest van een alternatief voor IMF en Wereldbank, en sprak Poetin met Merkel af om een integrale regeling voor Oekraïne uit te werken. De USA eiste sancties tegen Rusland, maar de EU deed niet mee.

Een dag later werd MH17 neergehaald en Poetin kreeg direct de schuld. Brussel ging om. Een nieuwe koude oorlog was een feit.

Bij het zoeken naar de schuldigen mocht Oekraïne, zelf verdachte, aan het onderzoek meedoen, zelf alle gegevens leveren en kreeg ook nog vetorecht inzake de uitkomsten van het onderzoek. Russische radarbeelden werden niet gebruikt en de Amerikanen hielden ze geheim. De uitkomst was volgens Van der Pijl dan ook voorspelbaar: het is de schuld van Rusland.

De leiding van het Debatcafé is in handen van Annemieke Windt en Erwino Ouwerkerk.